Page 42 - Coğrafya 11 | 2.Ünite
P. 42

BEŞERÎ SİSTEMLER


               Fındık, Türkiye'nin dünyada söz sahibi olduğu ürünlerin başında gelmektedir. Yetişme şartları, Kara-
            deniz ikliminin özelliklerine uyum sağlamıştır. Fındık; başta Ordu, Giresun, Sakarya, Düzce, Samsun ve
            Trabzon olmak üzere Karadeniz’e kıyısı olan birçok ilde yetiştirilmektedir (Harita 2.12). Bu ürün; yemiş
            olarak tüketilmesinin yanında pastacılık, helvacılık, tatlıcılık özellikle de çikolata endüstrisinde yaygın
            olarak kul lanılmaktadır.






















                                                                       K
                         0     125   250                                            Bin ton fındık
                                      km
                        Harita 2.12: Türkiye'de fındık üretimi (TÜİK, 2018)






               Yer fıstığı; çerezlik tüketimde, yağı  bis küvi, pasta,
            gevrek, şekerleme yapımında; küspesi hayvan yemi
            olarak  veya  suni  tahta  yapımında  kul lanılmaktadır
            (Görsel 2.84). Bu ürün; Adana, Osmaniye, Şırnak, An-
            talya, Aydın ve Kahramanmaraş'da yaygın şekilde ye-
            tiştirilir.





                                                                  Görsel 2.84: Yer fıstığı



                                                                  Soya  fasul yesi;  gıda  maddesi,  hayvan  yemi  ve
                                                               sanayide  ham  madde  olarak  değerlendirilmektedir
                                                               (Görsel 2.85). Ayrıca biodizel yakıt olarak kullanıla-
                                                               bilmesi  soya  fasul yesinin  önemini  artırmıştır.  Tür-
                                                               kiye’de  1930’lu  yıllarda  Çorum  çevre sinde  ekimine
                                                               başlanan  bu  ürün;  Adana,  Mersin,  Samsun,  Osma-
                                                               niye, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'da yaygın şekilde
                                                               yetiştirilir.



            Görsel 2.85: Soya


               BİLGİ HAVUZU
                  Türkiye’de keten, kenevir, haşhaş, pirinç, tütün gibi tarım ürünleri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Ba-
             kanlığının verdiği özel izin ile sadece belirli yerlerde yetiştirilmektedir.


       118
   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47