Page 42 - Coğrafya 11 | 2.Ünite
P. 42
BEŞERÎ SİSTEMLER
Fındık, Türkiye'nin dünyada söz sahibi olduğu ürünlerin başında gelmektedir. Yetişme şartları, Kara-
deniz ikliminin özelliklerine uyum sağlamıştır. Fındık; başta Ordu, Giresun, Sakarya, Düzce, Samsun ve
Trabzon olmak üzere Karadeniz’e kıyısı olan birçok ilde yetiştirilmektedir (Harita 2.12). Bu ürün; yemiş
olarak tüketilmesinin yanında pastacılık, helvacılık, tatlıcılık özellikle de çikolata endüstrisinde yaygın
olarak kul lanılmaktadır.
K
0 125 250 Bin ton fındık
km
Harita 2.12: Türkiye'de fındık üretimi (TÜİK, 2018)
Yer fıstığı; çerezlik tüketimde, yağı bis küvi, pasta,
gevrek, şekerleme yapımında; küspesi hayvan yemi
olarak veya suni tahta yapımında kul lanılmaktadır
(Görsel 2.84). Bu ürün; Adana, Osmaniye, Şırnak, An-
talya, Aydın ve Kahramanmaraş'da yaygın şekilde ye-
tiştirilir.
Görsel 2.84: Yer fıstığı
Soya fasul yesi; gıda maddesi, hayvan yemi ve
sanayide ham madde olarak değerlendirilmektedir
(Görsel 2.85). Ayrıca biodizel yakıt olarak kullanıla-
bilmesi soya fasul yesinin önemini artırmıştır. Tür-
kiye’de 1930’lu yıllarda Çorum çevre sinde ekimine
başlanan bu ürün; Adana, Mersin, Samsun, Osma-
niye, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'da yaygın şekilde
yetiştirilir.
Görsel 2.85: Soya
BİLGİ HAVUZU
Türkiye’de keten, kenevir, haşhaş, pirinç, tütün gibi tarım ürünleri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Ba-
kanlığının verdiği özel izin ile sadece belirli yerlerde yetiştirilmektedir.
118