Page 38 - Coğrafya 11 | 2.Ünite
P. 38
BEŞERÎ SİSTEMLER
Baklagiller, besin değeri bakımın- (Bin ton)
dan zengin olduğu gibi yetiştirildi- 700
ği toprağı da olumlu etkiler. Havanın 600
serbest azotunu bağlayarak toprağın
500
organik azotça zen ginleşmesini sağlar.
Baklagiller grubunda yer alan nohut 400
(Kırşehir, Ankara), fasulye (Konya, Niğ- 300
de) ve mercimek (Diyarbakır, Yozgat)
200
Türkiye’de yaygın olarak yetiştirilen
tarım ürünleridir. Fasul ye, yükseltisi 100
1200 metreyi aşmayan ve yazın sula- 0
nabilen ovalarda yetişebilen; nohut ve 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018
mer cimek ise kuraklığa dayanıklı ve Nohut Fasulye Mercimek Yıllar
bakımı daha kolay olan tarım ürünle- Grafik 2.10: Türkiye’de 2007-2018 yılları arasında baklagiller üretimi (TÜİK)
ridir (Grafik 2.10).
Tütün, Yeni Dünya ürünü olup Coğrafi Keşifler sonrası Eski Dünya ülkelerine yayılmıştır (Görsel 2.79). Os-
manlı Devleti’nde ilk defa tütün tarımı 1687 yılında Makedonya’da yapılmıştır. Türkiye’de uzun yıl lar boyunca
geniş bir alanda tütün tarımı yapılmaktaydı. Ancak devlet, kalitesiz tütün üretimini engellemek amacıyla
ekim alanlarını sınırlandırdı ve kalitesiz tütün alımı yapmadı. Özellikle 2001-2002 yılından bu yana yapılan
denetim ve sınırlamalar kısmen etkili olmuştur (Grafik 2.11). Türkiye’de 2018 yılında üretilen 80 bin ton civarı
tütünün yaklaşık 62 bin tonu Manisa, Denizli, Adıyaman, Uşak ve Samsun illerine aittir (Harita 2.10).
Ekilen alan (dekar) Üretim (Bin ton)
1600 160
1400 140
1200 120
1000 100
800 80
600 60
400 40
200 20
0 0
2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018
Yıllar
Grafik 2.11: Türkiye’de tütün ekim alanı ve üretim miktarı (TÜİK) Görsel 2.79: Tütün
K
0 125 250 Bin ton tütün
km
Harita 2.10: Türkiye'de tütün üretimi (TÜİK, 2018)
114