Page 38 - Coğrafya 11 | 2.Ünite
P. 38

BEŞERÎ SİSTEMLER


               Baklagiller, besin değeri bakımın-   (Bin ton)
            dan  zengin  olduğu  gibi  yetiştirildi-  700
            ği  toprağı  da  olumlu  etkiler.  Havanın   600
            serbest  azotunu  bağlayarak  toprağın
                                                    500
            organik azotça zen ginleşmesini sağlar.
            Baklagiller  grubunda  yer  alan  nohut   400
            (Kırşehir, Ankara), fasulye (Konya, Niğ-  300
            de)  ve  mercimek  (Diyarbakır,  Yozgat)
                                                    200
            Türkiye’de  yaygın  olarak  yetiştirilen
            tarım  ürünleridir.  Fasul ye,  yükseltisi   100
            1200 metreyi aşmayan ve yazın sula-      0
            nabilen ovalarda yetişebilen; nohut ve      2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018
            mer cimek  ise  kuraklığa  dayanıklı  ve        Nohut        Fasulye      Mercimek     Yıllar
            bakımı daha kolay olan tarım ürünle-    Grafik 2.10: Türkiye’de 2007-2018 yılları arasında baklagiller üretimi (TÜİK)
            ridir (Grafik 2.10).

               Tütün, Yeni Dünya ürünü olup Coğrafi Keşifler sonrası Eski Dünya ülkelerine yayılmıştır (Görsel 2.79). Os-
            manlı Devleti’nde ilk defa tütün tarımı 1687 yılında Makedonya’da yapılmıştır. Türkiye’de uzun yıl lar boyunca
            geniş bir alanda tütün tarımı yapılmaktaydı. Ancak devlet, kalitesiz tütün üretimini engellemek amacıyla
            ekim alanlarını sınırlandırdı ve kalitesiz tütün alımı yapmadı. Özellikle 2001-2002 yılından bu yana yapılan
            denetim ve sınırlamalar kısmen etkili olmuştur (Grafik 2.11). Türkiye’de 2018 yılında üretilen 80 bin ton civarı
            tütünün yaklaşık 62 bin tonu Manisa, Denizli, Adıyaman, Uşak ve Samsun illerine aittir (Harita 2.10).


             Ekilen alan (dekar)                   Üretim (Bin ton)
             1600                                          160
             1400                                          140
             1200                                          120
             1000                                          100
             800                                           80
             600                                           60
             400                                           40
             200                                           20
              0                                            0
                2007  2008  2009  2010  2011  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018
                                    Yıllar
            Grafik 2.11: Türkiye’de tütün ekim alanı ve üretim miktarı (TÜİK)  Görsel 2.79: Tütün























                                                                       K
                          0     125   250                                             Bin ton tütün
                                        km
                        Harita 2.10: Türkiye'de tütün üretimi (TÜİK, 2018)

       114
   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43