Page 33 - Coğrafya 11 | 2.Ünite
P. 33
11. Sınıf
TÜRKİYE'DE EKONOMİ
Ticari tarımda yetiştirilen ürünlerin iç veya dış
piyasaya sürülerek pazarlanması gerekir (Görsel
2.74). Bu amaçla çeşitli kooperatifler kurulmuş ve
devlet; konuyla alakalı zaman zaman kolaylaştırıcı,
koruyucu ve teşvik edici önlemler almıştır. Örneğin
1937'de kurulan Toprak Mahsulleri Ofisi, çiftçilerden
tahıl alımları yaparak tarımın gelişmesin de önemli
rol oynamıştır.
Görsel 2.74: Tarımsal pazarlama
Türkiye’de tarımsal faaliyetlerin planlanması, desteklenmesi ve geliştirilmesine yönelik politikalar Gıda,
Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülmektedir. Çiftçilerin kredi ihtiyacını Ziraat Bankası ile Ta-
rım Kredi ve Tarım Satış kooperatifleri karşılar. Aynı şekilde gübre, traktör, tarım makineleri (Görsel 2.75) gibi
ih tiyaçlar Türkiye Zirai Donatım Kurumu (TZDK); tohum ve fide ihtiyacı da Devlet Üretme Çiftlikleri Genel
Müdürlüğü tarafından karşılanmaktadır. Ayrıca çiftçilerin ürettiği tarım ürün lerini uygun fiyatlarla alarak
işledikten sonra tüketiciye uygun fiyatlarla satan Antbirlik, Çaykur, Çukobirlik, Fisko birlik, Toprak Mahsulleri
Ofisi, Tariş, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve tarım alanlarındaki sulama işleriyle ilgilenen Devlet Su
İşleri Genel Müdürlüğü gibi kuruluşlar da tarımın desteklenmesi konusunda önemli görevler üstlenmektedir.
Sulama, gübreleme, ilaçlama ve kaliteli to-
hum gibi uygulamalardan bilimsel yöntemlerle
yararlanıl an tarım metoduna intansif (modern)
tarım denir. Bu yöntemde doğal koşullara ba-
ğımlılık oldukça düşük olduğundan verim çok
yüksektir. Türkiye’de özellikle Akdeniz ve Ege
kıyılarında yapılan seracılık faaliyetleri, modern
tarım metoduna örnek verilebilir. Modern tarım
yöntemlerinin uygulanmadığı, gele neksel yön-
temlerle yapılan tarım metoduna da ekstan sif
(ilkel) tarım denir. Ekstansif tarım metodunda
sulama, gübreleme, ilaçlama ve kaliteli to hum
kullanımı gibi uygulamalar yetersiz olduğundan
verim düşüktür. Plantasyon tarımı, tropikal ve
subtropikal bölgelerin bazı alanlarında ticari
amaçla bir veya birkaç çeşit ürün yetiştirmeye Görsel 2.75: Tarım makineleri
dayalı tarım yöntemidir.
Buğday başta olmak üzere mısır, çeltik (pirinç), arpa, yulaf, darı ve kuş yemi gibi tarım ürünlerine tahıl
(hububat) denir. Türkiye’de tarım alanlarının yarı dan fazlasında tahıl tarımı yapılmaktadır (Tablo 2.3). Bunda
nüfusun hızlı artışı başta olmak üzere tarım makinelerinin kullanılabilmesi, ülkenin büyük bö lümünde yarı
kurak iklim koşullarının görülmesi ve tahılların uzun süre saklanabilme özelliği etkili olmuştur.
Tablo 2.3: Türkiye'de Tahıl Tarımı (TÜİK)
Yıl Tarım Alanı (Milyon ha) Tahıl Tarım Alanı (Milyon ha) Oranı
1927 5,5 3,9 70,9
1950 15,9 8,3 52,2
1990 24,2 13,7 56,6
2018 23,2 15,4 66,5
109