Page 35 - Coğrafya 11 | 2.Ünite
P. 35
11. Sınıf
TÜRKİYE'DE EKONOMİ
Arpa, buğdaydan sonra en çok yetiştirilen tahıl
ürünüdür. Yetişme şartları buğdaya benze mekle bir-
likte buğdaydan daha erken olgunlaşan arpa soğuk
ve sıcağa karşı daha dayanıklı dır (Görsel 2.76). Arpa
unundan ekmek, irmik, çorba ve hamur işleri ya-
pılmaktadır. Günümüzde arpa en çok hayvan yemi
olarak (%90) ve bira sanayi sinde kullanılmakta olup
üretilen arpanın büyük çoğunluğu yurt içinde tüke-
tilmektedir. Arpa üretiminde önde gelen iller Konya,
Ankara, Şanlıurfa, Kırşehir, Afyonkarahisar ve Kayse-
ri'dir (Harita 2.7).
Görsel 2.76: Arpa
K
0 125 250 5 bin ton arpa
km
Harita 2.7: Türkiye'de arpa üretimi (TÜİK, 2016)
Son 12 yıla bakıldığında arpa üretiminin 5,9–8 milyon ton arasında değiştiği görülmektedir. TÜİK ve-
rilerine göre 2017 yılında Türkiye’deki arpa üretimi 7,1 milyon ton iken 2018 yılında bu oran %2'lik düşüşle 7
milyon tona gerilemiştir (Grafik 2.7).
(Milyon ton)
9
8
7
6
5
4
3
2
1
0
2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018
Yıllar
Grafik 2.7: Türkiye’de 2007-2018 yılları arasında arpa üretimi (TÜİK)
111