Page 37 - Coğrafya 11 | 2.Ünite
P. 37
11. Sınıf
TÜRKİYE'DE EKONOMİ
Çeltik, yüksek sıcaklık ve bol su isteği olan bir
bitkidir. Ortalama sıcaklıkların 20–25 ºC arasında ol-
duğu yerler bu ürünün yetişmesi için en uygun alan-
lardır. Çeltik, su içinde çimlenir ve ekiminden hasat
dönemine kadar su içinde yetişir (Görsel 2.78). Bu
nedenle Türkiye’de çeltik tarımı, akarsu boyları ile
vadi tabanlarında yoğunlaşmıştır. Ancak üretim ya-
pılan alanlarda ortaya çıkan sivrisi nekler, sıtma has-
talığına yol açabildiğinden genellikle yerleşmelerden
uzak yerlerde çeltik tarımı yapılmaktadır. İl düze-
yinde yoğunlaşmanın görüldüğü pirinç üretiminde
Edirne %43, Samsun %14, Balıkesir %12, Çanakkale
%7 ve Çorum %6’lık bir paya sahiptir. 5 ilin üretimle ri Görsel 2.78: Çeltik
toplam üretimin %82’sini oluşturmaktadır. Kalan %18’lik kısmı ise Bursa, Sinop, Tekirdağ, Kırklareli, Çankı rı,
Mersin ve Diyarbakır gibi iller oluşturmaktadır (Harita 2.9).
K
0 125 250 2 bin ton pirinç
km
Harita 2.9: Türkiye'de pirinç üretimi (TÜİK, 2018)
Türkiye, çeltik ve pirinç ithal eden bir ülke olmasına rağmen özellikle 2000 yılından sonra yapılan bazı
çalışmalarla üretimde ciddi artışlar sağlanmıştır. Bunlar; uygulamaya konulan tarımsal politikalar ve yapılan
desteklemeler, kaliteli ve yüksek verimli çeşit lerin kullanılması, çeltik yetiştirme tekniğine yönelik uygula-
maların iyileştirilmesi ve üreticinin modern tarım yöntemlerini kullanması şeklinde sıralanabilir. 2006 yılında
696 bin ton olarak gerçekleşen üretim, 2018 yılında 940 bin tona ulaşmıştır (Grafik 2.9). Sonuç itibarıyla ekim,
üretim ve verim anlamında ciddi bir artış söz konusudur.
(Bin ton)
1000
900
800
700
600
500
400
300
200
100
0
2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018
Yıllar
Grafik 2.9: Türkiye’de 2007-2018 yılları arasında çeltik üretimi (TÜİK)
113