Page 36 - Coğrafya 11 | 2.Ünite
P. 36
BEŞERÎ SİSTEMLER
Mısır, beslenmenin yanı sıra hayvan yemi ve en-
düstride ham madde olarak kullanılmaktadır (Görsel
2.77). Ayrıca mısırın sap ve yapraklarından hayvan
yemi üretimi, kâğıt yapımı ve küçük çapta hasır el iş-
lerinde yararlanılmaktadır. Mısırın son yıllarda artan
üretim miktarına paralel olarak yem, yağ ve tatlan-
dırıcı sektörü ile bi yoyakıt-biyoetanol üretimindeki
kullanımı da artmak tadır. Nemli ve ılıman iklim böl-
gelerinin bitkisi olan mısırın sulu tarım yöntemiyle
de yetiştirilebilmesinden dolayı ülkemizde ekim ala-
nı genişlemiştir. Karade niz kıyı kuşağında yaz yağış-
ları sonucu yetişebilen mısır, diğer bölgelerde daha
çok yaz mevsiminde sulama yapılarak yetiştirilmek- Görsel 2.77: Mısır
tedir. Türkiye’de önceleri Karadeniz, Marmara, Ege
ve Akdeniz kıyılarında önemli ölçüde birinci ürün olarak ekimi yapılan mısır; son yıllarda özellikle Çukurova,
Amik Ovası, Güneydoğu ve Kıyı Ege’de ikinci ürün olarak yetiştirilmektedir (Harita 2.8).
0 125 250 K 5 bin ton mısır
km
Harita 2.8: Türkiye'de mısır üretimi (TÜİK, 2018)
2018 yılında Türkiye'deki mısır üretimi, 2006 yılına göre %61’lik bir artışla 5,7 milyon ton olarak gerçek-
leşmiştir (Grafik 2.8). Üretimdeki bu artışın en önemli nedeni; yoğun üretim yapan bölgelerde hibrit tohum
kulla nımının yaygınlaşması, üretim tekniklerindeki gelişmeler, sulanabilir alanların artması ve bunlara bağlı
olarak artan mısır verimidir.
(Milyon ton)
7
6
5
4
3
2
1
0
2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018
Yıllar
Grafik 2.8: Türkiye’de 2007-2018 yılları arasında mısır üretimi (TÜİK)
112