Page 46 - Coğrafya 11 | 2.Ünite
P. 46
BEŞERÎ SİSTEMLER
Türkiye'nin sahip olduğu yaklaşık 22,3 milyon
hektar orman alanı, ülke yüz ölçümünün %28,6’sını
kaplamaktadır. Orman varlığının kıyılarda yoğun-
laşması, ormancılık faaliyetlerinin bu alanlarda ge-
lişmesini sağlamıştır. Bu alanların %50,1’i verimli,
%49,9’u da verimsiz orman niteliğindedir. Türkiye’de
üretilen kerestenin yakla şık %70’i inşaat, %20’si mo-
bilya, %10’u da ambalaj ve diğer sektörlerde kullanıl-
maktadır. Ormanlar; Türkiye ekonomisine tomruk,
maden ve telefon direği, sanayi, kâğıt ve lif yonga
odunu üretimiyle katkı sağlar (Görsel 2.87). Bunla-
rın dışında geçmişe göre azalmakla birlikte yakacak
ihtiyacının karşılanmasında da or manlardan istifade Görsel 2.87: Ormancılık
edilmektedir (Tablo 2.4).
Tablo 2.4: Türkiye'deki Orman Alanlarının Yıllara Göre Değişimi (Hektar, TÜİK)
1973 1999 2004 2018
20 199 296 20 763 248 21 188 747 22 343 000
Hayvansal üretim; beslenmenin yanı sıra bazı bitkisel ve yan ürünlerin değerlendirilmesi, sanayiye ham
madde sağlanması açısından da önemlidir. Türkiye'de hayvancılık, tarım sektörü içinde önemli bir yere sa-
hiptir. Türkiye, tür ve ırklarına göre hayvan sayısı bakımından zengin bir ülkedir. Kasaplık kesimlerin az veya
çok oluşuna göre bu sayı yıl içinde azalıp çoğalabilmektedir.
Hayvansal üretimin daha verimli hâle gelebilmesi için mera hayvancılığından ahır hayvancılığına geçil-
melidir. Meralarda otlatılan hayvanların ahır veya ağıllarda kaba yemle beslenmesine mera (otlak) hayvan-
cılığı denir (Görsel 2.88). Ahırlarda genellikle yapay
yemlerin kullanılmasıyla yürütülen hayvancılık faa-
liyetine de besi hayvancılığı denir. Son yıllarda besi
hayvancılığının gelişmesine yönelik adımlar atıldığı
görülmektedir. Türkiye’de hayvansal üretimde görü-
len düşük verimin nedeni, yerli hayvan ırklarına ait et
ve süt veriminin düşük olmasıdır. Türkiye’de özellikle
büyük şehirlerin çevresinde hayvan yetiştirme çift-
likleri, tavuk çiftlikleri ve kültür balıkçılığı çiftlikle-
rinin çoğaldığını görmek mümkündür. Ülkemizde
hayvancılık; küçükbaş, büyükbaş, diğer hayvancılık
faaliyetleri ve kümes hayvancılığı olmak üzere dört
grupta sınıflandırılmaktadır (Şema 2.7).
Görsel 2.88: Mera (otlak) hayvancılığı
HAYVANCILIK FAALİYETLERİ
Küçükbaş Hayvancılık Büyükbaş Hayvancılık Kümes Hayvancılığı Diğer Hayvancılık Faaliyetleri
• Koyun • Sığır • Tavuk • İpek böcekçiliği
• Kıl keçisi • Manda • Hindi • Arıcılık
• Tiftik keçisi • At • Kaz • Su ürünleri
Şema 2.7: Türkiye’de hayvancılık faaliyetleri
122