Page 70 - Coğrafya 11 | 2.Ünite
P. 70

BEŞERÎ SİSTEMLER


               Türkiye'de şeker sanayisine dönük faaliyet, 1926 yılında Alpullu (Kırklareli) Şeker Fabrikası'nın kurulma-
            sıyla başlamıştır. Şeker pancarı tarımının yoğunlaştığı iç bölgelerde bugün özel ve kamuya ait 33 adet şeker
            fabrikası bulunmaktadır (Harita 2.22). Türkiye'de 2018 yılında yaklaşık 2,52 milyon ton şeker üretimi gerçek-
            leşmiştir.
                  Et ve et ürünleri sanayisi, 1952 yılında Et ve Ba-
            lık Kurumunun kurulması ile başlamıştır. Bugün ilgili
            sektörde yürütülen faaliyetler çerçevesinde et ve et
            ürünlerini  işleyen  et  kombina larının  ülke  geneline
            yayıldığını görmek mümkündür. Türkiye'nin 2018 yılı
            süt üretimi, TÜİK verilerine göre yaklaşık 22 milyon
            ton olarak gerçekleşmiştir (Görsel 2.125). Bu üretim-
            de Konya, İzmir, Erzurum, Balıkesir ve Kars ön plana
            çıkan  iller  olarak  dikkat  çekmektedir  (Harita  2.22).
            Tavuk eti işleyen tesisler büyükşehirlerin çevresinde
            toplanırken su ürünleri işleyen tesislerin başlıcaları
            Çanakkale, Trabzon ve İzmir illerinde yer almaktadır.
                                                               Görsel 2.125: Süt üretim tesisi

                                                                  Ayçiçeği,  zeytin,  mısır  ve  soya;  yağ  elde  edilen
                                                               başlıca tarım ürünleridir. Bitkisel yağ fabrikalarının
                                                               dağılışına  bakıldığında  ham  maddeye  yakınlığın  ön
                                                               planda  olduğu  görülmektedir.  Ayçiçeği  yağı  fabri-
                                                               kaları  Edirne  ve  Tekirdağ'da  (Görsel  2.126);  zeytin-
                                                               yağı fabrikaları Edre mit, Ayvalık ve Gemlik'te, mısır
                                                               ve  soya  yağı  fabrika ları  Adana’da  yaygındır  (Harita
                                                               2.22).  Ayrıca  Adana,  İzmir  ve  İstanbul’da  margarin
                                                               yağı üreten tesisler bulun maktadır. Sebze ve meyve
                                                               üretiminin yaygın olduğu Akdeniz ve Ege kıyıları ile
                                                               büyük şehirlerin çevre sinde konserve ve meyve suyu
                                                               sanayisi gelişmiştir. Türkiye’de çay sanayisi, çay tarı-
                                                               mının yapıldığı Doğu Karadeniz kıyı kuşağında özel-
            Görsel 2.126: Ayçiçeği yağı fabrikası              likle Rize çevresinde gelişmiştir (Harita 2.22).





                                                                                                           K

















                                                                                                Şeker fabrikası

                                                                                Et kombinası    Zeytinyağı fabrikası

                                                                                Ayçiçeği yağı   Mısır ve soya yağı
                                                                                fabrikası       fabrikası
               0     100   200
                             km                                                 Çay fabrikası   Margarin fabrikası
             Harita 2.22: Türkiye'de gıda sanayisinin dağılımı (Doğanay, H., 2016)

      146
   65   66   67   68   69   70   71   72   73   74   75