Page 30 - Defterim Biyoloji - 9
P. 30

Biyoloji ve Canlıların  1.
                                                                                                                   Bölüm
                                                                                                  Ortak Özellikleri
              1. Karbonhidratlar

                 ● Yapısında karbon (C), hidrojen (H), oksijen (O) elementi bulundurur.
                 ● Genel formülleri CnH2nOn şeklindedir.
                 ● Karbonhidratlar enerji kaynağı olarak birinci sırada kullanılır.
                 ● DNA, RNA ve ATP moleküllerinin yapısına katılır.
                 ● Hücre zarı; bakteri, mantar ve bitkilerde hücre çeperi çeşitli kar-
                bonhidratlar içerir.
                 ● Karbonhidratlar içerdiği birim şeker molekülüne göre monosakka-
                ritler (tekli şekerler), disakkaritler (ikili şekerler) ve polisakkaritler
                (çoklu şekerler) olmak üzere üçe ayrılır.


                 a) Monosakkaritler

                 ● Karbonhidratların monomerleri olan monosakkaritler 3 ila 7 ara-
                sında karbon atomu içeren basit yapılı şekerlerdir.

                 ● Pentozlardan (5 C’lu) riboz RNA ve ATP’nin, deoksiriboz ise DNA’nın
                yapısında bulunur.

                 ● Deoksiribozun kimyasal yapısında riboza göre bir oksijen eksiktir.              Triozlardan (3 C’lu),
                                                                                                   fosfogliseraldehit
                                                                                                   (PGAL) fotosentez
                                                                                                   tepkimelerinde gli-
                                                                                                   kozu oluşturur. Solu-
                                                                                                   num tepkimelerinde
                                                                                                   ise glikozun parça-
                                                                                                   lanması sırasında
                                                                                                   oluşan ara üründür.












                                           HEKSOZLAR
                                            6 C’LULAR

                                                                                                   Riboz NAD, FAD,
                                                                                                   NADP’nin yapısında
                                                                                                   da bulunur.
                  FRUKTOZ                   GALAKTOZ                     GLİKOZ                    Heksozlara glikoz,
                                                                                                   fruktoz ve galaktoz
            Bitkiler tarafından        Bitkilerde, şeker          Üzüm veya kan
                                                                                                   örnek verilebilir.
            üretilir.                  pancarı, keçiboynuzu       şekeri olarak da
            Meyve şekeri olarak        özütü ve reçinede          bilinir.
            bilinir.                   bulunur.                   Canlılar enerji elde
            Tatlılık derecesi en       Hayvanlarda sütün          etmek için glikozu ilk
            yüksek olan şekerdir.      yapısındaki laktozun       sırada kullanır.
                                       oluşumunda rol             Sinir hücrelerinin
                                       oynadığından süt           öncelikli
                                       şekeri olarak da           enerji kaynağıdır.
                                       adlandırılır.


                                                                                                                     29
   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35