Page 34 - Defterim Biyoloji - 9
P. 34
Canlıların Yapısında 2.
Bulunan Temel Bileşikler Bölüm
SIRA SİZDE-6
Aşağıdaki metin ve tablodan yararlanarak soruları cevaplayınız.
Bir öğrenci, besinlerin içerisindeki organik bileşikleri tespit etmek amacıyla dört ayrı petri
kabına sırasıyla çay şekeri, patates, yoğurt ve un koyar. Ardından besinler üzerine beşer damla
iyot çözeltisi damlatarak bir süre bekler ve besinlerde oluşan renk değişimlerini aşağıdaki
tabloya not alır (İyot çözeltisi nişasta varlığında mavi-mor, glikojen varlığında kahverengi renk
oluşturur).
Besin maddesi Renk değişikliği
Çay şekeri Yok
Patates Var (Mavi-mor)
Yoğurt Yok
Un Var (Mavi-mor)
1. Bazı besinlerde renk değişikliği oluşurken bazılarında oluşmamasının nedeni nedir?
Açıklayınız.
2. Öğrenci aynı deneyi karaciğer üzerinde gerçekleştirirse karaciğerin renginde nasıl bir
değişim olur? Açıklayınız.
Karbonhidratların
Canlılar İçin Önemi
Karbonhidratlar enerji kaynağı olarak birinci sırada kullanılır.
Glikoz, sinir hücrelerinin öncelikli enerji kaynağıdır.
ATP, DNA, RNA gibi önemli moleküller ile hücre zarı yapısında karbonhidratlar
bulunur.
Selüloz, insanlarda bağırsak sağlığı için önemlidir. Bunun yanı sıra kâğıt endüst-
risinde kullanılır.
Karbonhidratların fazlası vücutta yağ olarak depo edilir. Beslenme ile gereğinden
fazla alınan karbonhidratlar hareketsiz yaşam ile birlikte obeziteye, insülin direnci
ve diyabete neden olabilmektedir.
33