Page 32 - Defterim Biyoloji - 9
P. 32

Biyoloji ve Canlıların  1.
                                                                                                                  Bölüm
                                                                                                 Ortak Özellikleri
              SIRA SİZDE-5

                                                          1. Etkinlik



          Aşağıdaki tabloda verilen denklemlerin tepkime türünü işaretleyiniz.


                                                                 Hidroliz     Dehidrasyon

              Glikoz + Glikoz            Maltoz + Su


              Laktoz + Su             Glikoz + Galaktoz

              Fruktoz + Glikoz            Sakkaroz + Su


              Maltoz + Su            Glikoz + Glikoz




                                                          2. Etkinlik

          Aşağıda disakkaritler hakkında bazı kavram ve açıklamalar verilmiştir. Bu bilgileri kullanarak
          disakkaritlerin oluşum tepkimesindeki noktalı yerlere uygun kelimeleri yazınız.


              - Disakkaritlerin yapısında bulunan temel monosakkarit glikozdur.

              - Kimyasal bağın kurulması sırasında bağ yapan moleküllerin etkileşimi ile ortaya su
                 molekülü çıkar.

              - İki monosakkaritin arasında oluşan bağa glikozit bağı denir.

              - Glikoz ve galaktozun dehidrasyon sentezi ile oluşan ve süt şekeri olarak bilinen şekere
                 laktoz adı verilir.

              - Basit moleküllerin birleşirken su açığa çıkarmasına dehidrasyon sentezi denir.







                                                                     3


                             +    Galaktoz                                                   +    5




             1                                2
                                                                    4
















                                                                                                                     31
   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37