Page 41 - Fen Lisesi Biyoloji 11 | 1.Ünite
P. 41

Bölüm 1 Denetleyici ve Düzenleyici Sistemler, Duyu Organları








                 Oku-Yorum


                                    Yaşamsal Öneme Sahip Duyumuz: Koku

            Koku alma mekanizması, farklı koku-                             lerinin yüzey alanı artıyor ve hücreler
            ları  ayırt  etme  becerisi,  koku  hücre-                      daha  fazla  sayıda  koku  molekülüyle
            lerinin beyinle yaptığı işbirliği, maruz                        temas  ediyor.  Koku  oluşumuna  ne-
            kalınan kokuya göre değişen ruh hâli                            den olan moleküllerin kendilerine has
            ve  kokuların  karar  vermedeki  etkisi                         almaçlara  bağlanmasıyla  hücre  için-
            artık  pek  çok  araştırmanın  başlıca                          de çok sayıda biyokimyasal tepkime
            konularından. Genlerimizin % 3’ünün                             gerçekleşiyor  ve  sonuçta  beyne  ile-
            koku  almaç  hücrelerinin  zarlarında                           tilmek üzere bir uyarı oluşuyor. Daha
            bulunan  farklı  almaçları  kodladığını                         sonra bu uyarı beynin ön bölümünde-
            keşfeden Richard Axel (Riçırd Aksel)                            ki koku soğanına iletiliyor. Koku so-
            ve Linda B. Buck (Linda B. Buk), bu                             ğanında işlenen bilgiler beynin koku
            keşifleriyle 2004 yılında tıp alanında-                         korteksi,  hipokampüs,  amigdala  ve
            ki  Nobel  Ödülü’nün  sahibi  olmuşlar.                         talamus altı gibi bölgelerine gönderi-
            Axel  ve  Buck  çalışmalarının  sonu-                           liyor ve kokunun hangi koku ya da ne
            cunda  1000  genden  oluşan  büyük                              kokusu olduğu algılanıyor.
            bir  gen  ailesi  keşfetmiş.  Ancak  bu                         Reklamcılar  da  koku,  hafıza  ve  ruh
            genlerin  çoğu  ifade  edilmediğinden                           hâli arasındaki bağlantıyı çoktan keş-
            (genetik bilginin işlevsel bir proteine   zırladığı çöreklerin kokusuyla şahane   fetmiş  ve  bunu  reklam  aracı  olarak
            dönüşmemesi)  insanda  sadece  400   bir  sabaha  uyanmamızı  da  sağlıyor.   kullanmaya  başlamışlardır.  Pek  çok
            koku almacı bulunuyor. Ama bu 400   Sıklıkla  görülen  koku  alma  bozuk-  sektörde müşterilerin karar vermesini
            koku  almacıyla  bile  on  binden  faz-  luklarından  hipozmi,  koku  alma  ye-  kolaylaştıracak ve ruh hâllerini etkile-
            la  kokuyu  tanıma  yeteneğine  sahip   teneğinde  azalma,  anozmi  ise  hiç   yebilecek çeşitli özel kokular kullanı-
            olduğumuz  bir  gerçek.  Beyin  koku   koku alamama olarak tanımlanıyor ve   lıyor. Çünkü koku kişilerin davranışla-
            merkezi  duygularımızın,  korkularımı-  kişilerin hayat kalitesini olumsuz yön-  rını etkiliyor. Örneğin lavanta kokusu
            zın  ve  hafızamızın  sistemi  olarak  da   de etkiliyor. Genel olarak hipozminin   restoranda geçirilen zamanı uzatıyor
            bilinen limbik sistemle çok yakından   görülme oranı %13-18 iken, anozmi-  ve harcanan parayı artırıyor. 1
            ilişki içerisinde. Bu nedenle hoş ko-  nin görülme oranının %4-6 civarında   Japonya’da  bir  şirket,  “Hana”  (Ja-
            kular  ruh  hâlimizi  etkiliyor  ve  kendi-  olduğu  biliniyor.  Bu  rahatsızlıklar  in-  ponca  burun,  ayrıca  bir  kadın  ismi)
            mizi  daha  iyi  hissetmemizi  sağlıyor.   sanlar  yaşlandıkça  daha  çok  ortaya   ismini verdikleri sevimli bir köpek ro-
            Kokular  aynı  zamanda  bilişsel  yete-  çıkıyor ve erkeklerde kadınlara oranla   bot  geliştirdiler.  Robot  köpek,  ayak
            neklerimizi de etkiliyor. Araştırmacılar   daha fazla görülüyor.  kokusunun derecesini ölçüp kokunun
            kokuların beynin duygularla ilgili bö-  Doğada  kimyasal  yapıları  nedeniyle   sahibini uyarma,  orta derecede ayak
            lümünü uyardığını, bu nedenle verilen   koku  oluşumunda  önemli  rol  oyna-  kokusunu  tespit  ettiğinde  havlama,
            kararların mantıklı olmayıp daha duy-  yan  on  binlerce  farklı  molekül  var.   koku  çok  güçlü  ise  odaya  parfüm
            gusal olduğu sonucuna ulaşmış.  Çok sevdiğimiz bir çiçek veya parfüm   sıkma  veya  ‘bayılarak’  tepki  göster-
                                                                                                2
            İşitme  ya  da  görme  kaybı  söz  ko-  kokusunun  moleküler  yapısıyla  hoş-  me gibi özelliklere sahip.   İşin şakası
            nusu  olduğunda  insanlar  korkunç   lanmadığımız bir kokunun moleküler   bir tarafa, koku alan robotların günlük
            bir durumla karşı karşıya kaldıklarını   yapısı aynı değil. Çok hoş kokan bir   hayatımızda  yer  alması  güvenliğimiz
            düşünüyor.  Ama  koku  alma  yetene-  maddenin  kimyasal  yapısında  ufak   için de çok önemli. Yangına sebebiyet
            ğinin  kaybı  söz  konusu  olduğunda   bir  değişiklik  yapıldığında,  o  madde   verecek maddelerin yanma kokusunu
            bazen bunun farkında bile olmuyorlar   artık  koku  oluşturmayabiliyor  hatta   belirleyen robotların geliştirilmesi ba-
            ya da farkında oluyor ama önemse-  bazen hoş olmayan bir koku oluşma-  yılmasından ziyade müdahale etmeyi
            miyorlar. Üstelik bu bozukluğa sahip   sına  dahi  yol  açabiliyor.  Maddelerin   kolaylaştırabilir.  Yangının  nedenleri-
            pek çok kişi tıbbi yardım alma ihtiya-  yaydığı  kokunun  burnumuza  ulaş-  ni  belirleyebilir,  hangi  maddenin  bu
            cı  bile  hissetmiyor.  Oysa  koku  alma   ması,  burundaki  almaçlar  tarafından   yangını söndüreceğine karar verebilir
            duyusunun azalması ya da tamamen   algılanması ve kokuya özgü sinyalle-  ve  insan  gücünün  yetemediği  yan-
            kaybolması  bazı  hastalıkların  ya  da   rin beyne iletilmesi koku mekanizma-  gınlara  bu  bilgilerle  müdahaleyi  ge-
            sağlık  problemlerinin  habercisi.  Her   sının  genel  çerçevesini  oluşturuyor.   ciktirmeden yapabilir. Tüm bu bilgileri
            şeyden önce koku duyumuz bir erken   Burun  boşluğunun  üst  bölümünde   hafızasına kaydedip daha da geliştiri-
            uyarı  sistemi  olarak  görev  yapıyor.   yer alan koku epitelinde koku mole-  lebilme özelliğine sahip olabilir. (Kay-
            Gaz  sızıntısı,  bozulmuş  bir  yiyecek   küllerine duyarlı koku almaç hücreleri   naklar:1.   http://www.bilimgenc.tubitak.
            ya  da  yangın  gibi  tehlikeli  durumları   var. Bu hücreler koku molekülleri ile   gov.tr/makale/yasamsal-oneme-sahip-du-
            koklama yeteneğimiz sayesinde fark   beyin arasında adeta bir veri işleme   yumuz-koku,  Dr.  Özlem  Ak  İkinci,  kısal-
            edebiliyoruz. Kişi uyurken bile görev   merkezi gibi çalışıyor. Her koku almaç   tılmıştır.  2.  https://tr.sputniknews.com/
                                                                            bilim/201709111030083659-japon-ro-
            başında  olan  koku  duyusu  duman   hücresinin yüzeyindeki kıla benzer çı-  bot-ayak-kokusu/,  düzenlenmiştir.  Erişim
            kokusu gibi tehlikeli durumlarda bizi   kıntılar havayla temas hâlinde. Bu çı-  Tarihi: 05.11.2017 )
            uyarırken, annemizin kahvaltı için ha-  kıntılar sayesinde koku almaç hücre-





                                                                                                      55
   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46