Page 53 - Fen Lisesi Biyoloji 11 | 1.Ünite
P. 53

Bölüm 1 Denetleyici ve Düzenleyici Sistemler, Duyu Organları





                                                            Tat alma deliği
             Bademcik

                                                                    Reseptör
                                                                    hücreler
                                       Dil
                                     çıkıntıları
                                      Tat
                                  tomurcukları






                       Dil ucu
                                                                 Duyu sinirleri
               Görsel 1.40: Dil                 Görsel 1.41: Tat tomurcuğu

            Tat körlüğü, bazı insanların çeşitli nedenlerden dolayı tat alamaması-
            dır. Kalıtsal bir durumdur.


            1.1.4.5. Deri
            Tüm vücudu saran deri, beyne en çok bilgi veren duyu organıdır. Yeni
            doğan bebekler dış ortamı tüm duyu organlarıyla, özellikle de doku-
            narak algılar. Deri; vücut sıcaklığının düzenlenmesi, su kaybının önlen-
            mesi, fiziksel ve kimyasal etkilerden vücudun korunması, solunuma ve
            boşaltıma yardımcı olma gibi pek çok fonksiyonda görev alır. Basınç,
            sıcaklık, şekil, nesnelerin sert veya yumuşak olup olmadığı derideki   Bilgi  Notu
            mekanoreseptörler,  ısı  ve  soğuk  gibi  duyuların  hissedilmesinde  ter-  Termoreseptör:  Meksika  acı  biberi
            moreseptörler görev alır (Görsel 1.42).                          gibi  besinlerde  “kapsaisin”  molekülü
                                                                             vardır  ve  bu  madde  ağızda  hissedil-
                                                                             diğinde  tadı  “sıcak”  olarak  hissedilir.
            Derinin yapısı bağ doku ve çok katlı epitel dokudan oluşmuştur. Epitel   Aynı durum 42 C ve yüksek ısılarda da
                                                                                        o
            dokunun yapısında, vücudun iç ve dış yüzeyini örten hücreler ile sal-  hissedilir. Yani ısıyı algılayan termore-
            gı yapabilen bez hücreleri vardır. Bazal lamina yoğun bir hücre dışı   septörler  “kapsaisin”  maddesine  karşı
            matriksidir.  Bazal  lamina  üstündeki  epitel  dokunun  beslenmesi  bağ   aynı  duyarlılığı  gösterir.  42 C  ve  altı
                                                                                                  o
            dokudan difüzyonla gerçekleşir. Çok katlı örtü epiteli, genellikle insan   sıcaklıklar için özgün olan reseptör ise
            derisinin epidermis tabakasını oluşturur.                        “mentol” olarak adlandırılan “serin” de-
                                                                             nilen  lezzettir.  Termoresptörler  “men-
                                                                             tol”e karşı da aynı duyarlılığı gösterir.




                          (a)


                Serbest                                           Merkel
               sinir uçları  (b)                                  cisimciği




               Meissner                                           Krause
                cisimciği                                         cisimciği
                                                             Bazal lamina




                          Ruffini cisimciği  Kıl kökü  Pacini cisimciği
                       Görsel 1.42: Derinin kısımları, (a) epidermis, (b) dermis





                                                                                                      67
   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58