Page 25 - Fen Lisesi Kimya 10 | 2. Ünite
P. 25
KARIŞIMLAR
Süspansiyon: Bir katının sıvı içinde dağılması sonucu oluşmuş katı ve
sıvı fazları içeren karışımdır. Süspansiyon şeklindeki karışımlarda za-
manla katı faz yer çekiminin etkisiyle çöker. Böyle karışımlara daha genel
bir terim olan sôl adı da verilir. Türk kahvesi (Görsel 2.21), tebeşir tozu-su,
çamurlu su, portakal suyu, ayran, naftalin-su süspansiyon örnekleridir.
Aerosol: Dağılan fazı sıvı veya katı, dağıtan fazı gaz olan heterojen ka-
rışımlardır. Gaz içinde sıvı madde dağılmışsa sıvı aerosol, katı madde
dağılmışsa katı aerosol oluşur. Sis, pus, bulut, deodorant sıvı aerosole,
baca dumanı ise katı aerosole örnektir (Görsel 2.22).
Görsel 2.21: Türk kahvesi
Görsel 2.22: Sis
Adi karışım: Katı-katı heterojen karışımlardır. Adi (basit) karışımlarda da-
ğılan ve dağıtan faz ayrımı yapılamaz. Kum-şeker, tuz-şeker, pirinç-bul-
gur, salata, kuruyemiş karışımları adi karışımlara örnektir (Görsel 2.23).
Görsel 2.23: Adi karışım
Kolloid: Bir maddenin başka bir madde içerisinde gözle seçilemeyecek
kadar küçük tanecikler hâlinde dağılmasıyla oluşan heterojen karışımlardır.
Kolloid karışımlarda dağılan karışımı oluşturan maddeler gözle görülmez,
mikroskopla ya da ışık demeti yardımıyla görülebilir. Süspansiyon, emülsi-
yon ve aerosolların büyük çoğunluğu kolloiddir.
Kolloid karışımlar genellikle homojen görünümlüdür. Sıvı çözeltiler ışın
demetini dağıtmadan geçirirken kolloid karışımlar ışın demetini her yöne
dağıtır. Kolloidlerin ışığı bu şekilde dağıtmasına Tyndall etkisi denir. Ho-
mojenize süt, duman, mürekkep (Görsel 2.24), kan, boya, sis, jel kolloid Görsel 2.24: Mürekkep
örnekleridir.
95