Page 21 - Fen Lisesi Kimya 10 | 2. Ünite
P. 21

KARIŞIMLAR


            b) Çözeltilerin Koligatif Özelliklerinin Etkileri
               Kış aylarında buzlu yollara tuz atılmasının, motorlu araçlarda motor
            soğutma sıvısı olarak antifriz kullanılmasının, hava sıcaklığının çok düştü-
            ğü zamanlarda uçakların havalanmadan önce alkol çö-
            zeltisi ile yıkanmasının ve denizlerin göllere göre daha
            geç donmasının sebepleri sizce nedir?
               Kış  aylarında  buzlanmayı  engellemek  için  yollara
            tuz atılır (Görsel 2.15). Tuz-buz karışımında tuz, suyun
            donma noktasını düşürür ve buzlanmayı engeller.
               Asfalt yolların tuzlanması buzlanmayı engeller an-
            cak bazı olumsuz sonuçlar oluşturur. Tuz asfaltın yapı-
            sının bozulmasına neden olur.
               Motorlu  araçlarda  aracın  radyatör  kısmına  antifriz
            adı verilen motor soğutma sıvısı konur. Bu sıvı etilen
            glikol (C H O ) çözeltisidir. Bu çözeltinin özelliği don-
                    2  6  2
            ma noktasının saf suya göre oldukça düşük olmasıdır.               Görsel 2.15: Buzlu yolların tuzlanması
            Radyatöre  antifriz  yerine  su  konulduğunda  hava  sıcaklığının  eksi  de-
            ğerlere düşmesiyle su donar ve hacim artışı olur. Bu durum radyatörün
            çatlamasına sebep olur. Hava sıcaklığının çok düşük olduğu zamanlar-
            da uçakların yüzeyinde oluşabilecek buzlanma uçuşta sorun oluşturaca-
            ğından bu buzlanma uçuş öncesi giderilmelidir. Bunun için uçuştan önce
            uçaklar alkol çözeltisi ile yıkanır. Alkolün donma noktası suya göre düşük
            olduğundan donma riski ortadan kalkar. Böylece uçuş güvenliği sağlanır
            (Görsel 2.16).
                                    Bitkiler,  kökleriyle  topraktan  aldıkları  su  ve
                                 mineralleri en uçtaki yapraklarına kadar koligatif
                                 özellik olan osmotik basınçla iletir. Gıda maddele-
                                 rinin daha uzun süre saklanabilmesi için tuzlama
                                 etkili bir yöntemdir. Çünkü derişik tuz çözeltisinin   Görsel 2.16: Uçakların alkol çözeltisi
                                 osmotik  basıncı  oldukça  yüksektir.  Bu  nedenle   ile yıkanması
                                 mikroorganizmalar  tuzlu  su  ortamında  aşırı  su
                                 kaybeder ve yaşayamaz. Turşu, konserve, sala-
                                 mura balık ve diğer gıdalar bu yöntemlerle daha
                                 uzun  süre  muhafaza  edilir  (Görsel  2.17).  Salça
                                 ve konsantre meyve suyu üretiminde osmotik ba-
              Görsel 2.17: Turşu  sınçtan yararlanılır.




            c) Su Kaybına Uğrayan Hastalar İçin Serum Kullanmanın
               Önemi
               İshal veya uzun süre susuz kalma gibi sebeplerle aşırı su kaybeden
            bireylere içme suyu yerine, osmotik basıncı vücut sıvılarına yakın olan
            serum verilir (Görsel 2.18). Bu durumda su kaybeden hücrelerin aniden
            su alarak biyolojik dengelerinin bozulması önlenir.
               Canlı dokularda da yarı geçirgenlik görülür. Örneğin hücre zarları, ba-
            ğırsakların çeperi, idrar torbasının çeperi ve başka birçok biyolojik memb-
            ran  yarı  geçirgen  karakterlidir.  Farklı  boyuttaki  iyon  ve  moleküllerin  bu
            membranlardaki geçişleri de farklıdır. Yağlar ve proteinler, bağırsak çe-
            perinden kana geçemezken daha küçük moleküller olan yağ asitleri ve
            glikoz geçebilir.                                                  Görsel 2.18: Serum



                                                                                                               91
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26