Page 17 - Fen Lisesi Kimya 10 | 2. Ünite
P. 17

KARIŞIMLAR


               Bal bileşenleri; coğrafi yapı, bitki florası ve iklim koşullarına göre fark-
            lılık gösterir (Tablo 2.6).

            Tablo 2.6: Çiçek Balındaki Maddelerin Bileşenleri


                      Nem (en fazla)                      %20

                    Sakkaroz (en fazla)                 5 g/100 g


                  Fruktoz + glikoz (en az)            100 g’da 60 g

                      Fruktoz/glikoz                     0,9-1,4


                   Prolin miktarı (en az)               180 mg/kg


                 Naftalin miktarı (en fazla)            0,01 ppm


               Maden suyu: Jeolojik ve fiziksel olarak koruma altında tutulan yer altı
            sularından kuyu açılarak veya kaynaktan doldurularak elde edilmiş, çö-
            zünmüş katı madde içeriği toplam 250 ppm’den daha fazla olan sulara
            maden suyu denir (Görsel 2.11). 500 ppm'den daha az mineral içerenle-
            re düşük mineralli su, 1500 ppm’den daha fazla mineral içerenlere yüksek
            mineralli  su  denilmektedir.  Maden  sularında  kalsiyum  için  kabul  edilen
            Avrupa Birliği değeri en az 150 mg/L’dir.

                                                                                  Görsel 2.11: Maden suyu
            e) Bilişim Teknolojilerinden Yararlanarak Örnek Çözelti
               Hazırlanması
               Örnek  çözelti  hazırlanmasında  bilişim  teknolojilerinden  (animasyon,
            simülasyon, video vb.) yararlanınız. İlgili görsellere Millî Eğitim Bakanlığı-
            na bağlı Eğitim Bilişim Ağı www.eba.gov.tr adresinden ulaşılabilir.




            2.2.4. Çözeltilerin Koligatif Özellikleri


               Çözeltilerin fiziksel özellikleri, çözeltiyi oluşturan çözücü ve çözünen
            maddelerin  fiziksel  özelliklerinden  farklıdır.  Çözeltinin  fiziksel  özellikleri   BİLGİ KUTUSU
            çözünen maddenin türüne ve derişimine bağlıdır. Bir çözeltide, çözünmüş
                                                                                Çözeltilerdeki  koligatif  özellik-
            maddenin  kimyasal  yapısına  bağlı  olmayıp  çözeltinin  birim  hacmindeki
                                                                                ler  Rault  Yasası  ile  açıklanır.
            toplam tanecik sayısına bağlı olarak değişen özelliklere koligatif özellik-
                                                                                Rault yasasına göre uçucu bir
            ler (sayısal özellikler) denir. Kısaca koligatif özellikler çözeltinin derişimi-
                                                                                sıvı içinde uçucu olmayan bir
            ne bağlı özelliklerdir.
                                                                                madde  çözünürse  saf  sıvıya
               Çözeltilerin Koligatif Özellikleri                               göre  çözeltinin  buhar  basıncı
            ‣  Kaynama noktası yükselmesi                                       ve donma noktası düşer, kay-
            ‣  Donma noktası düşmesi                                            nama noktası artar.
            ‣  Buhar basıncı düşmesi
            ‣  Osmotik basınç






                                                                                                               87          87
   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22