Page 15 - Fen Lisesi Kimya 10 | 2. Ünite
P. 15

KARIŞIMLAR


               Kolonya; su, etil alkol (etanol) ve aromatik yağlardan oluşur (Görsel
            2.6). Etil alkol, hacimce %70 - %90 arasında değişebilir. Hacimce yüzde
            kaç  etil  alkol  içerdiği  kolonya  şişesinin  üzerinde A°  olarak  belirtilir.  80°
            yazıyorsa hacimce %80 etil alkol içeriyor demektir. Günlük hayatımızda
                                                   o
            kullanılan kolonyaların büyük çoğunluğu 80  dir.
               Şekerli su, su ve şekerin homojen karışımıdır. Kolanın ana bileşiminde
            şeker ve su bulunur.  250 mL kolada, yaklaşık 7 adet küp şeker bulunmak-
            tadır. Geleneksel Türk tatlıları (baklava, kadayıf gibi) hazırlanırken tatlı
            şerbetinde yaklaşık %50 oranında şeker bulunur.
               Aşırı şeker tüketimi, insan sağlığı için doğru değildir ve obeziteyi te-
            tikler.

                                                                                 Görsel 2.6: Limon kolonyası

              ç) Kütlece Yüzde ve Hacimce Yüzde Derişimleri Farklı
                               Çözeltiler Hazırlama

            2.3 ETKİNLİK

                 Etkinliğin Adı: Kütlece Yüzde ve Hacimce Yüzde Derişimleri Farklı Çözeltilerin
                                          Hazırlanması


                Etkinliğin Amacı: Kütlece yüzde derişimleri farklı olan tuz ve şeker çözeltileri hazırlama
                Etkinliğin Süresi: 40 dakika
                 Araç ve Gereçler
                 ‣  Terazi                          ‣  Spatül
                 ‣  250 mL 6 adet balon joje        ‣  Cam baget
                 ‣  100 mL dereceli silindir        ‣  Tuz ve şeker

                 ‣  70 mL etil alkol


                Uygulama Aşamaları
                1. Birinci balon jojeye 90 mL su koyunuz. 10 gram şeker tartarak 90 mL su üzerine ekleyiniz. Karışımı
                  bagetle karıştırarak şekerin suda çözünmesini sağlayınız.
                2. İkinci balon jojeye 85 mL su içine 15 g şeker ekleyiniz ve karışımı bagetle karıştırarak şekerin suda
                  çözünmesini sağlayınız.
                3. Üçüncü balon jojeye 210 mL su içine 40 g tuz ekleyiniz ve karışımı bagetle karıştırarak tuzun suda
                  çözünmesini sağlayınız.
                4. Dördüncü balon jojeye 160 mL su ve içine 40 g tuz ekleyiniz ve karışımı bagetle karıştırarak tuzun
                  suda çözünmesini sağlayınız.
                5. Beşinci balon jojeye 30 mL etil alkol ve 70 mL su koyarak karıştırınız
                6. Altıncı balon jojeye 40 mL etil alkol ve 60 mL su koyarak karıştırınız.
                7. İlk dört balon jojedeki çözeltilerin kütlece yüzde derişimlerini, beşinci ve altıncı balon jojedeki çözel-
                  tilerin hacimce yüzde derişimlerini hesaplayınız.



                 Etkinliğin Değerlendirilmesi: Çözeltilerde çözünen madde miktarının kütlece ve hacimce yüzde
                 derişime etkisini açıklayınız. Çözücü madde miktarının değişimi, kütlece ve hacimce yüzde derişimi
                 nasıl etkiler?





                                                                                                               85
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20