Page 16 - Fen Lisesi Kimya 10 | 2. Ünite
P. 16

d) Günlük Tüketim Maddelerinin Derişim Değerleri
                                               Ekmek: Un, su, tuz ve mayanın belli ölçülerde karıştırılarak yoğrul-
                                            masıyla oluşan hamurun, mayalanma süresinin ardından pişirilmesi ile
                                            ortaya çıkan üründür. Ekmek, gıda endüstrisinin vazgeçilmez ürünlerin-
                                            den  biridir  (Görsel  2.7).  Ekmek  üretimi,  genelde  aynı  özelliklere  sahip
                                            görülse  de  bölgesel  farklılıklar  gösterir.  Hamur  hazırlamada  kullanılan
                                            metotlar  ve  yasal  hükümler  her  ekmek  üreticisi  için  değişmeyen  temel
                                            kavramlardır. Tuzsuz ekmeklerin  küflenme süreleri  daha kısa olur. Tuz
                                            katılmadan yapılan ekmekler yaklaşık 4. günde, tuzlu ekmekler 7. günde
                                            küflenmektedir. Ekmeklerde yasal olarak bulunması gereken tuz miktarı,
                                            kuru ekmek maddesinin %1,75’idir. Bu nedenle 100 kg un için 1,5 kg tuz
                                            kullanılmalıdır.

                Görsel 2.7: Ekmek
                                               Süt: Günlük besin tüketimimizin önemli maddelerinden biridir (Görsel
                                            2.8). Günlük tükettiğimiz inek sütü birçok bileşenden oluşur (Tablo 2.5).


                                             Tablo 2.5: İnek Sütünün Ortalama Bileşim Verileri

                                             Bileşenler                     Sütteki Ortalama Miktar (Kütlece %)

                                                          Su                             86,30


                                                         Laktoz                           4,20

                                                          Yağ                             3,60

                                                         Protein                          3,10

                  Görsel 2.8: Süt
                                                         Kazein                           1,90

                                                    Mineral maddeler                      0,70

                                                     Organik asitler                      0,20




                                                                       Ayran: Yoğurt, su ve tuzdan oluşan gelenek-
                                                                    sel bir Türk içeceğidir (Görsel 2.9). Türk Gıda Ko-
                                                                    deksi’ne göre ayran, yoğurda su katılarak veya
                                                                    kuru maddesi ayarlanan süte yoğurt kültürü ilave
                                                                    edilerek  içilebilir  kıvama  getirilerek  hazırlanan
                                                                    fermante üründür. Basit olarak ayran yaparken
                                                                    yoğurdun üzerine istenilen kıvama göre su ve bir
                                                                    miktar tuz eklenir. Ayran sağlık için gazlı içecek-
                                                                    lere göre daha faydalıdır.
                                             Görsel 2.9: Ayran

                                               Bal:  Tüketilen  besin  mad-
                                            delerinden biridir (Görsel 2.10).
                                            Bal, besin değeri yüksek önem-
                                            li bir gıdadır.


                                                                                Görsel 2.10: Bal


                 86
   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21