Page 27 - Fen Lisesi Kimya 10 | 2. Ünite
P. 27

KARIŞIMLAR


            c) Kolloid ve Çözeltilerin Tyndall Olayı ile Ayırt
               Edilmesi
               Çözeltiler,  süspansiyonlar  ve  kolloidleri  birbirinden  ayıran  en  önemli
            özellik tanecik büyüklükleridir. Çözeltideki tanecikler atomik büyüklüktedir.
            Süspansiyon içerisinde dağılan parçacıklar atomların çapından çok daha
            büyüktür. Kolloid tanecikleri ise 1 nm ile 1000 nm arasındaki çaplara sahip
            olabilir. Kolloidler ışığı dağıtma özelliğine sahiptir. Kolloidal karışımların ışı-
            ğı dağıtabilme özelliğine Tyndall etkisi (Tindıl) denir
            (Görsel  2.25). Tyndall  etkisi  kolloidlerden  çözeltileri
            ayırt etmede kullanılan bir yöntemdir.  Parlak ışın de-
            meti bir çözeltiden geçerken görülmez fakat kolloidal
            karışımdan  geçerken  kolaylıkla  görülebilir.  Işık  de-
            metinin yayıldığı doğrultuya dik konumdan bakan bir
            gözleyici, gerçek bir çözeltiden geçen ışığı göremez.
            Kolloidal bir dağılımda aynı gözlem yapıldığında ise
            ışık  her  yöne  saçıldığından  kolaylıkla  görülebilir.
            1869 yılında John Tyndall (Can Tindıl) tarafından ilk
            kez araştırılan bu etki, Tyndall etkisi olarak bilinir.
               Tozlu hava kolloid bir karışımdır. Güneş ışınları, toz-            Görsel 2.25 Tyndall etkisi
            lu havanın içinden geçerken dağılmaya uğradığı için toz zerrecikleri görüle-
            bilir. Parlak ışığın toz zerrecikleri tarafından saçılmaya uğratılması Tyndall
            etkisine iyi bir örnektir.



            2.5 ETKİNLİK



               Etkinliğin Adı: Kolloid ve Çözeltilerin Tyndall Olayı İle Ayırt Edilmesi

                 Etkinliğin Amacı: Tuz-su ve Fe O - su karışımının Tyndall olayı ile kolloid ve çözelti olarak belirlenmesi
                                            2  3
                 Etkinliğin Süresi: 40 dakika
                Araç ve Gereçler
                ‣  Tuz, Su              ‣  Işık kaynağı
                ‣  Fe O 3               ‣  Cam baget
                     2
                ‣  Beher                ‣  Spatül



                Uygulama Aşamaları
                1. 250 mL’lik behere 100 mL su ve 5 g yemek tuzu ekleyiniz ve bagetle karıştırınız.
                2. 250 mL’lik behere 100 mL su ve 4 g toz hâline getirilmiş Fe O  katısı ekleyiniz ve bagetle karıştırınız.
                                                                     2  3
                3. Karışımların bulunduğu beherlere ışık kaynağı tutunuz.
                4. Beherlerdeki karışımlardan ışığın geçişini inceleyiniz.


                 Etkinliğin Değerlendirilmesi: Çözelti ve kolloidler ışığın etkisiyle nasıl ayırt edilir? Çevredeki hangi
                 karışımlar, ışık etkisiyle kolloid olarak belirlenebilir?













                                                                                                               97
   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32