Page 410 - Tarih 10 | Kavram Öğretimi Kitabı
P. 410

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü
                                                                                         TARİH 10
            Öğretim Programları ve Ders Kitapları Daire Başkanlığı                    Kavram Öğretimi 122
            7. ÜNİTE     : KLASİK ÇAĞDA OSMANLI TOPLUM DÜZENİ> 7.4. Lonca Teşkilatı
            Kavram       : Narh
            Genel Beceriler  : Bilgi Okuryazarlığı Becerisi
            Alan Becerileri  : Tarihsel Analiz ve Yorum Becerisi

             Çalışmanın Adı                        NARH UYGULAMASI                                  20 dk.
             Çalışmanın Amacı  Osmanlı Devleti’ndeki  narh uygulamasını değerlendirebilme.

            Yönerge: Aşağıdaki soruları metin ve görselden hareketle cevaplayınız.

              Narh, mal ve hizmet fiyatlarında devletçe tespit edilen üst sınırdır.  Narh uygulamasına Osmanlılar
              büyük hassasiyet göstermiştir. Nitekim sadrazamların çarşamba günleri çıktıkları büyük kolda esna-
              fın kalite, halk sağlığı ve fiyat hususunda tespit edilen standartlara uyup uymadığını denetledikleri
              ve uymayanları anında cezalandırdıkları bilinmektedir.
              Osmanlılarda günlük ve mevsimlik narhlar yanında savaş, abluka, kıtlık, doğal afetler ve sikke tas-
              hihlerinden sonra yeni fiyat tespitleri de yapılırdı. Mevsimlik narhlar gıda maddeleri üzerine konan
              fiyatları gösterirdi. Ekmek, et, süt ve mamullerinin yaz ve kış aylarındaki fiyatları farklı idi. Har-
              mandan sonra yeni mahsul buğday alınınca ekmek fiyatı yeniden belirlenirdi. Ekmek en önemli gıda
              maddesi olduğundan fiyatı içindeki un cinsine göre çeşni tutularak tespit yapılırdı. Bunun gibi bazı
              mamul maddelerin fiyatlarının tespitinde kullanılan ham maddenin miktar ve değeri göz önüne alı-
              nırdı. Yine kıymetli kumaşların da aynı usulle fiyatları belirlenirdi. Gıda maddelerine hangi tarihler-
              de narh verileceği ihtisap kanunnamelerinde yer alıyordu. Sebze ve meyve fiyatları ise mevsimlere
              göre ayarlanırdı. Günümüzdeki gibi sera ürünlerinin bulunmadığı devirlerde ilk ve son turfanda ile
              sebzenin bol olduğu mevsimlerde fiyat farklılık göstereceğinden ilkbahar ve sonbaharda hemen her
              gün yeni narh tespiti yapılırdı. Olağan narh uygulamasında ramazan ayının önemli bir yeri vardı.
              Ramazandan bir iki gün önce veya ilk günü fiyatlar açıklanır ve hemen bütün yiyecek maddelerinin
              satışı buna göre gerçekleştirilirdi
              Sefer zamanı gibi olağan üstü hallerde ordunun ihtiyacı olan maddelerin vergi karşılığı veya ücretle
              toplanması yanında bunları üretenlerin de sefere gitmesi, piyasaya arz edilen mal miktarının azalma-
              sına ve fiyatların artmasına yol açar, yeni narh verilme zorunluluğu doğardı. XVII. yüzyıl ortalarında
              Venediklilerin, XIX. yüzyılda İngilizlerin Çanakkale Boğazı’nı ablukaya aldığı yıllarda Ege ve Ak-
              deniz’den İstanbul ile Marmara ve Karadeniz limanlarına mal taşınamadığından fiyatların yeniden
              ayarlanması kaçınılmaz hâle gelmişti.
                                       (Mübühat S. Kütükoğlu, “Narh”, TDV İslam Ansiklopedisi, C.32, Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları,
                                                                         İstanbul 2006, s.390-391’den düzenlenmiştir.)




             1.  Sizce Osmanlılarda narh uygulamasına hassasiyet gösterilmesinin sebepleri neler olabilir?






















                                                                                                   227
   405   406   407   408   409   410   411   412   413   414   415