Page 14 - Kimya 10 - Elazig
P. 14

2. ÜNITE: KARIŞIMLAR


                                               Günlük Hayatta Derişim


                                               Halk arasında meyve suyu, meyve nektarı ve benzeri bütün içecekler
                                               “meyve suyu” olarak bilinir (Görsel 2.8). Oysa bu içecekler, içerdikleri
                                               meyve oranına göre sınıflandırılmış ve bu sınıflandırma neticesinde
                                               Türk Gıda Kodeksi’nde farklı şekilde isimlendirilmiştir.

                                                                                    Meyve oranı
                                                        Meyve suyu             %100
               Görsel 2.8: Çeşitli meyve suları         Meyve nektarı          %25 - %99
                                                        Meyveli içecek         %10 - %24
                                                        Meyve aromalı içecek   %10’dan az

                                               Yukarıda verilen meyve oranlarına bakılarak çeşitli karşılaştırmalar
                                               yapılabilir. Örneğin, meyve oranı en yüksek olan içecek meyve suyu,
                                               en az olansa meyve aromalı içecek olarak isimlendirilmiştir. Ayrıca
                                               meyve nektarı olarak isimlendirilen içeceğin meyve oranının meyveli
                                               içecekten fazla olduğu da söylenebilir.

                                               Benzer bir karşılaştırma denizlerin tuzluluk oranlarına bakılarak da
                                               yapılabilir.

                                                                                Tuzluluk oranı
                                                               Akdeniz         %3,6 - %3,9
                                                               Ege Denizi      %3,3 - %3,7
                                                               Marmara         %2,3 - %3,6
                                                               Karadeniz       %1,8

                                               Tuzluluk oranı verilerine göre Akdeniz’de birim hacimde çözünmüş
                                               tuz miktarı diğerlerinden fazladır. Ayrıca Ege Denizi’nin tuz oranının
                                               Marmara Denizi’nin tuz oranından daha fazla olduğu söylenebilir.

                                               Eşit miktarda çözücülerle hazırlanan çözeltilerde çözünen madde mik-
                                               tarına bakılarak yukarıdaki gibi karşılaştırmalar yapılabilir. Bu karşılaş-
                 Araştırınız                   tırmalarda derişik ve seyreltik çözelti kavramları kullanılır. Çözeltilerde
                 Cebelitarık  Boğazı’nda  kar-  eşit miktarda çözücü kullanıldığında çözünen maddenin fazla olduğu
                 şılaşan  Akdeniz  ile  Atlas   çözelti derişik, az olduğu çözelti seyreltik çözeltidir. Bu sınıflama, iki
                 Okyanusu’nun  suları  neden   çözeltide birim hacimde çözünmüş madde miktarlarını (oranlarını) kar-
                 birbirine karışmaz?           şılaştırma imkânı sağlar. Derişik çözeltide çözünenin çözücüye oranı,
                                               seyreltik çözeltideki orandan fazladır.

                                               Derişik ve seyreltik kavramları birden fazla çözeltiyi karşılaştırmak için
                                               kullanılır, tek bir çözelti için kullanılamaz. Örneğin, bir bardak suya iki
                                               limon sıkılarak hazırlanan çözeltinin derişik veya seyreltik olup olmadı-
                                               ğı söylenemez. Ancak bu çözelti, aynı miktar su ve bir tane limon kul-
                                               lanılarak hazırlanan bir diğer çözeltiyle karşılaştırıldığında ilk çözeltinin
                                               daha derişik olduğu söylenebilir.
                 I     II    III   IV    V     Yandaki şekilde görüldüğü gibi aynı miktar su kullanılarak hazırlanan
                                               vişne sularındaki meyve oranı I. bardaktan V. bardağa doğru artmak-
                                               tadır. Dolayısıyla I. bardaktaki çözelti en seyreltik, V. bardaktaki çözelti
               Şekil 2.10:  Farklı derişimlerde vişne   en derişiktir (Şekil 2.10).
                        suları



                92      10. SINIF KIMYA
   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19