Page 35 - Kimya 10 - Elazig
P. 35

 2. BÖLÜM: AYIRMA VE SAFLAŞTIRMA TEKNIKLERI


            Erime Noktası Farkıyla Ayırma

            Karışım hâlinde bulunan katıların, erime noktalarının farklı olmasından
            yararlanılarak yapılan ayırma yöntemidir. Homojen bir karışım olan ala-
            şımları (lehim, tunç, pirinç, çelik vb.) bu yöntemle ayırmak mümkündür
            (Görsel 2.18). Örneğin, bir alaşım olan lehim, kalay ve kurşun metalle-
                                                               o
            rinden oluşur. Lehimi oluşturan kalayın erime noktası 232  C, kurşunun
                             o
            erime noktası 327  C’dir. Lehim ısıtıldığında ilk olarak erime noktası
            düşük olan kalay erir. Oluşan katı-sıvı karışım süzülerek kurşun ile
            kalay birbirinden ayrılır. Bu yöntem, endüstride karışımlardan metalleri   Görsel 2.18:  Kalay-kurşun alaşımı
            ayrıştırmak için kullanılan bir yöntemdir.                                 olan lehim
            Tanecik Boyutu Farkıyla Ayırma                                          V   Video Billi

            Tanecik boyutları farklı olan maddelerden oluşan karışımlar, bu farkla-
            rından yararlanılarak bileşenlerine ayrılabilir. Bu ayırma yöntemi hete-
            rojen karışımları ayırmada kullanılır. Tanecik boyutu farkı ile yapılan
            ayırma yöntemleri şunlardır:

            Eleme ile Ayırma                                                    Tanecik Boyutu Farkından
            Tanecik boyutları birbirinden farklı olan katı-katı heterojen karışımları   Yararlanarak Ayırma
            ayırmak için kullanılan ayırma yöntemine eleme denir. Tanelerin belirli
            büyüklükteki delik veya açıklıklardan geçebilme veya geçememe özel-
            liğine dayanarak yapılan eleme, tanecik boyutuna göre sınıflandırma
            işlemidir. Inşaat sektöründe kumun çakıl taşlarından, enerji sektöründe
            kömürün tozundan, gıda sektöründe unun kepeğinden ayrılması bu
            yolla yapılır (Görsel 2.19).




























            Görsel 2.19: Eleme yöntemiyle un ile kepeğin birbirinden ayrılması

            Süzme ile Ayırma
            Süspansiyon halinde bulunan karışımların tanecik boyutlarının farkın-
            dan yararlanılarak yapılan ayırma işlemine süzme denir. Haşlanan
            makarna, suyundan; bardağa doldurulan çay, posasından süzgeçle
            ayrılır (Görsel 2.20). Yanma sonucu oluşan katı partiküller dumandan
            filtrelerle süzülerek ayrılır.
                                                                            Görsel 2.20: Çay süzgeci



                                                                                 10. SINIF KIMYA      113
   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40