Page 31 - Kimya 10 - Elazig
P. 31
2. BÖLÜM: AYIRMA VE SAFLAŞTIRMA TEKNIKLERI
2. BÖLÜM
AYIRMA VE SAFLAŞTIRMA
TEKNİKLERİ
Konular Anahtar Kavramlar
2.2.1. Karışımları Ayırma Teknikleri • Süzme
• Diyaliz
• Yüzdürme (flotasyon)
• Özütleme (ekstraksiyon)
• Kristallendirme
• Damıtma
Simya döneminden beri insanlar birçok maddeyi, doğada karışım
hâlinde bulunan maddelerden ayırmak için uğraşmışlar ve bunun
için genellikle fiziksel yöntemler kullanmışlardır. Bu yöntemlerde
maddelerin tanecik boyutu, çözünürlüğü, yoğunluğu, erime ve
kaynama noktalarındaki ve mıknatısla çekilebilme özellik-
lerindeki farklılıklar gibi fiziksel özelliklerden yararlanıl-
mıştır. Ancak karışımlar her zaman fiziksel yöntem-
lerle bileşenlerine tamamen ayrılamayabilir. Bazı
durumlarda fiziksel ayırma yöntemlerinin yanı sıra
kimyasal yöntemlere de ihtiyaç duyulur. Günümüzde
sağlık ve endüstri alanları başta olmak üzere birçok
alanda karışımları bileşenlerine ayırmaya ihtiyaç
duyulmaktadır.
Bu bölümde bir karışımı oluşturan bileşenleri birbirinden
ayırmak için kullanılan fiziksel yöntemleri ve bu yöntemlerin
günlük hayatta işlerimizi nasıl kolaylaştırdığını öğreneceksiniz.
10. SINIF KIMYA 109