Page 46 - Kimya 10 | 1.Ünite
P. 46

Kimyanın Temel Kanunları ve Kimyasal Hesaplamalar
                                               Asit-Baz Tepkimeleri
                                               Kimyacılar genellikle ekşi tada sahip ve aşındırıcı özellikteki bile-
                                           şikler için asit, sulu çözeltisi kayganlık hissi uyandıran ve acı tada sahip
                                           bileşikler için baz terimini kullanmışlardır. Sirkenin ekşiliği asetik asit-
                                           ten, limon ve turunçgillerin ekşiliği sitrik asitten kaynaklanır (Görsel
                                           1.3.11). Sabunlar baz özelliğinden dolayı kayganlık hissi verir (Görsel
                                           1.3.12).
                                               Aşağıda bazı asit ve bazların formülleri ve adları verilmiştir.
           Görsel 1.3.11: Turunçgillerin ekşi
                        tadı asitliğinden kay-  HCl: Hidroklorik asit       LiOH: Lityum hidroksit
                        naklanır.
                                             HNO 3 : Nitrik asit            NaOH: Sodyum hidroksit
                                             H 2 SO 4 : Sülfürik asit       KOH: Potasyum hidroksit
                                             CH 3 COOH: Asetik asit         Ba(OH) 2 : Baryum hidroksit
                                             Hl: Hidroiyodik asit           Al(OH) 3 : Alüminyum hidroksit

                                                                                  +
                                               Asitler, su ortamında hidronyum (H 3 O ) iyonları oluşturan bile-
                                           şiklerdir.
                                                                           +          -
                                               HCl(suda) + H 2 O(s)     H 3 O (suda) + Cl (suda)
                                                                                         -
                                                                            +
                                               HNO 3 (suda)+ H O(s)      H 3 O (suda) + NO 3 (suda)
                                                             2
                                                                                                 +
                                                                                     -
                                               CH 3 COOH(suda) + H 2 O(s)    CH 3 COO (suda) + H 3 O (suda)
                                                                               +            2-
                                               H 2 SO 4 (suda)+ 2H 2 O(s)    2 H 3 O (suda) + SO 4 (suda)
                                                                           -
                                               Bazlar suya hidroksit iyonu (OH ) veren veya su ile tepkimesinden
                                           hidroksit iyonu oluşturan bileşiklerdir.

                                                                 +           -
                                               LiOH(suda)       Li (suda) + OH (suda)
                                                                  +            -
                                               NaOH(suda)       Na (suda) + OH (suda)
                                                                +            -
                                               KOH(suda)       K (suda) + OH (suda)
                                                                    2+             -
                                               Ba(OH) 2 (suda)     Ba (suda) + 2OH (suda)
                                                                   3+            -
                                               AlOH) 3 (suda)    Al (suda) +3OH (suda)
                                                                          +            -
                                               NH 3 (suda) + H 2 O(s)    NH 4 (suda) + OH (suda)
           Görsel 1.3.12: Sabun baz olduğu     Asit ve baz tepkimesinin en önemli özelliği tepkimede asit ve bazın
                        için  kayganlık hissi
                                                                                                     +
                        verir.             özelliklerini  kaybetmesidir. Çünkü tepkimede asitliğe neden olan H  ile
                                                               -
                                           bazlığa neden olan OH  birleşerek suyu oluşturur.
                                                +            -
                                               H (suda) + OH (suda)       H 2 O(s)
                                               Asit ile bazın tepkimeye girerek tuz ve su oluşturmasına nötralleş-
                                           me tepkimesi denir (Görsel 1.3.13). Nötralleşme tepkimesi genel ola-
                                           rak aşağıdaki gibi gösterilebilir.


                                               Asit + Baz      Tuz + Su

                                               HCl(suda) + NaOH(suda)       NaCl(suda) + H 2 O(s)





            60
   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51