Page 24 - Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü | 1.Ünite
P. 24

SAĞLIK BİLGİSİ                 1.1.2.3. Bulaşıcı Hastalıklardan Korunma Yolları




                                             Çocukluk çağı, insanların bulaşıcı hastalıklara en sık yakalandıkları
                                      dönemdir. Son yıllarda kullanılan ilaçlar ve alınan genel önlemler sayesinde
       1. ÜNİTE                       bulaşıcı hastalık sıklığı, özellikle gelişmiş ülkelerde belirgin derecede azal-

                                      mıştır. İçme ve kullanma sularının temizliği ile tifo ve kolera gibi öldürücü
                                      hastalıklar kontrol altına alınmıştır. Yaygın aşılama ile çiçek hastalığı tümüyle
                                      ortadan kaldırılmış ve çocuk felcinde de yok edilme aşamasına gelinmiştir.

                                                      Hastalıkların Bulaşma Yolları
                                                          •  Su ve besinlerle (beslenme ve dışkılama)
                                                          •  Hava yoluyla (Görsel 1.39)
                                                          •  Kan yoluyla
                                                          •  Vektörler yoluyla

                                                          •  Cinsel ilişki yoluyla
                                                          •  Temas yoluyla
                                                      Bulaşıcı Hastalıklardan Korunma Yolları
             Görsel 1.39
             Hava yoluyla bulaşma                            Sağlık eğitimi, korunma yöntemlerinin ilk basamağı-
                                                      dır. Kişilere hastalıkların bulaşma yolları anlatılıp korunmada
    36
                                                      en başta gelen yöntem olan bireysel temizlik öğretilmelidir.
                                                      Özellikle el yıkamanın önemi vurgulanmalıdır (Görsel 1.40).
                                                      Birçok  enfeksiyon  hastalığının  kontrolünde  kişisel  temizlik
                                                      alışkanlıkları çok önemlidir. Mikropların bulaşma olasılığını
                                                      azaltmak için elleri sık yıkamak gerekir. Kişisel hijyen bire-
                                                      yin sağlığını sürdürmek için yaptığı öz bakım uygulamalarını
                                                      içerir. Kişisel bakım ve hijyen, bireyden başlayarak genele
                                                      yayılan  temizlik  zincirindeki  en  önemli  halkalardan  biridir.
                                                      Ortak kullanım alanlarında çapraz bulaşmayı önlemek için
                                                      kişisel hijyene gereken önem verilmelidir.
            Görsel 1.40
            El hijyeni                       Bağışıklık: Mikroplara karşı doğal olarak var olan ya da aşı ile kaza-
                                      nılmış direnç durumudur. Bağışıklama ise kişileri bağışık hâle getirerek has-
                                      talıklardan korumaktır. Bağışıklık, doğal  ve sonradan kazanılan bağışıklık
                                      olmak üzere iki farklı şekilde kazanılır (Şekil 1.4).



                                                              BAĞIŞIKLIK




                                     DOĞAL BAĞIŞIKLIK                         SONRADAN KAZANILMIŞ
                                                                                     BAĞIŞIKLIK


                                   AKTİF                PASİF                 AKTİF                PASİF
                                BAĞIŞIKLIK           BAĞIŞIKLIK            BAĞIŞIKLIK           BAĞIŞIKLIK

                                Enfeksiyonlar       Anneden geçiş            Aşılama            İmmün serum
                            Patojenlerle karşılaşma  Plesanta ve anne sütü  Ölü veya zayıflatılmış   enjeksiyonu
                                                                            patojenler
                            Şekil 1.4
                            Bağışıklık
   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29