Page 25 - Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü | 1.Ünite
P. 25

a)  Aktif bağışıklık; mikroorganizmalar ya da bunların ürünleri ile et-
          kili şekilde temas etmiş olan kişilerde oluşan dirençtir. Geçirilen hastalıklar                          SAĞLIK BİLGİSİ
          (kabakulak, kızıl, kızamık vb.) ya da aşılama (BCG, KKK, tetanos vb.) aktif
          bağışıklık sağlar.
                 b) Pasif bağışıklık; bir antijene karşı daha önceden sentezlenmiş an-
          tikorların verilmesi suretiyle o kişide geçici bir bağışıklık sağlanması anla-                           1. ÜNİTE
          mına gelir. Kısa sürelidir ve hemen etkisini gösterir. Pasif bağışıklığa örnek
          serumdur. Hazır antikor içerdiği için vücudun bu antikoru üretmesine katkı
          sağlayamaz.
                 Aşı: Vücuda önceden belli maddeler (ölü mikrop, canlı mikrop, mik-
          rop antijenleri gibi) verilerek kişide belli hastalıklara karşı özel dayanıklılık
          durumu geliştirme işlemidir. Aşı ilaç değildir. Hastalıkların önlenmesinde ki-
          şiye yönelik önlemlerden biri aşılamadır. Aşısı bulunan hastalıklardan büyük
          ölçüde korunmak mümkündür. Aşılama ile kişi henüz anne karnında, yeni
          doğan döneminde ya da çocukluk dönemindeyken çeşitli hastalıklardan ko-
          runur. Hayatın her döneminde uygulanabilecek aşılar vardır. Aşılar, dozuna
          ve  aşı  takvimine  uygun  olarak  yapıldığında  kişiyi  belirtilen  hastalığa  karşı
          korur (Görsel 1.41).



                                                                                                                 37














                                                                                Görsel 1.41
          Hayvanlardan İnsanlara Bulaşabilecek Hastalıklar                      Aşı takvimi
                 Hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar, hayvan-
          lar ve hayvansal ürünler aracılığı ile gerçekleşmektedir.  Bu
          hastalıkların yayılma alanları geniştir ve bulaşması farklı yol-
          larla olmaktadır. Ancak genel olarak bulaşma; temas, solu-
          num  veya  ağız  yoluyla  gerçekleşir.  Omurgalı  havyalardan
          insanlara  bulaşan  hastalıklarda  (zoonoz)  evcil  hayvanların
          rolü büyüktür. Kedi veya köpeklerin insanları ısırması ya da
          tırmalaması, vücut atıkları (dışkı, idrar, salya, burun akıntısı
          vb.) hastalık  etkenlerinin taşınmasında önemli bir yoldur. Bu
          atıklarla temas edilmesi, atıklarla bulaşmış enfekte gıdaların
          tüketilmesi sonucu insanlara geçebilir (Görsel 1.42).                                      Görsel 1.42
                                                                                                    Enfekte gıda
                 Hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklardan korunmak için hasta-
          lık kaynağının ve etkeninin bilinmesi önemlidir. Bu hastalıklarla mücadelede
          bulaşma özelliklerinin bilinmesi gerekir. Çok basit birtakım korunma önlem-
          lerinin uygulanması sonucunda bu hastalıklardan birçoğunun önüne geçile-
          bilmesi mümkündür. Çünkü etlerin çiğ veya az pişmiş olarak yenmemesi ile
          sütlerin çiğ veya az pişmiş olarak içilmeyip iyice karıştırılarak kaynatılması
          veya pastörize edilerek içilmesi gerekmektedir.Veteriner hekim kontrolünden
          geçmemiş olan hayvansal gıdalar ve damgasız etler kesinlikle tüketilmemelidir.
   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30