Page 21 - Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü | 1.Ünite
P. 21

SAĞLIK BİLGİSİ
          Güvenli Besin Nedir?

                 Güvenli (sağlıklı) besin, besleyici değerini kaybetmemiş, fiziksel, kim-
          yasal ve mikrobiyolojik açıdan temiz, bozulmamış besinlerdir. Besin kirliliği-
          ne yol açan etmenler besinin güvenliğini tehdit etmekte ve böylece besinler
          sağlığımızı bozacak hâle gelmektedir. Güvenilir besinin elde edilebilmesi için
          hasattan tüketime kadar geçen tüm aşamalarda besinin çeşitli kaynaklardan                                1. ÜNİTE
          kirlenmesinin önlenmesi gerekir.

                 Dünyada  en  sık  ve  en  çok  görülen  hastalıklar  grubunu  enfeksiyon
          hastalıkları oluşturmaktadır. Dünyada olduğu gibi su ve besinlerle bulaşan
          enfeksiyon hastalıkları (ishal, tifo, kolera, bağırsak paraziti, brucella vb.) ül-
          kemizde de halk sağlığı sorunu olarak görülmektedir. Bu hastalıklar sağlıklı
          su temin edilemeyen yerlerde, tuvalet, mutfak, banyo koşulları iyi olmayan
          hanelerde, küçük ve büyükbaş hayvan ile tavuk beslenen evlerde yaşayan-
          larda görülebilmektedir. Ayrıca karasineklerin yoğun olduğu ve sağlık hizmet-
          lerinden yeterince yararlanamayan bölgelerde yaşayanlarda su ve besinle
          bulaşan hastalıklar daha sık görülmektedir. Doğru el yıkama şekli ve alış-
          kanlığının insanlara kazandırılması hâlinde bu hastalıkların sıklığında önemli
          azalmalar olacaktır.

          Çevresel Hijyenle İlgili Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
                 Başta kişinin kendi sağlığı olmak üzere, başkalarının da sağlığını ko-                          33
          rumanın en önemli aracı temizliktir. Sadece beden ve besin temizliği değil,
          kullanılan her şey ve her ortam temiz tutulmalıdır.
          Çevreyi korumak için

                •  Çöpler çöp kutusuna atılmalı (Görsel 1.34),
                •  Çöp  torbalarının  ağızları  kapatılmalı  ve
                   çöpler  kapaklı  çöp  kovalarında  muhafaza
                   edilmeli,
                •  Gereksiz  yere  parfüm,  deodorant  kullanıl-
                   mamalı,
                •  Yerlere, sokaklara kesinlikle tükürülmemeli,

                •  Kişi yanında sürekli kâğıt mendil bulundur-
                   malı,

                •  Tuvaletler temiz kullanılmalı ve tutulmalı,                                       Görsel 1.34
                                                                                        Çöpler çöp kutusuna atılmalıdır.
                •  Klozetin  kapağı  kapatıldıktan  sonra  sifon
                   çekilmelidir.










                                                          Suya, sabuna dokunun,


                                                          mikroplardan kurtulun.
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26