Page 21 - Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü | 1.Ünite
P. 21
SAĞLIK BİLGİSİ
Güvenli Besin Nedir?
Güvenli (sağlıklı) besin, besleyici değerini kaybetmemiş, fiziksel, kim-
yasal ve mikrobiyolojik açıdan temiz, bozulmamış besinlerdir. Besin kirliliği-
ne yol açan etmenler besinin güvenliğini tehdit etmekte ve böylece besinler
sağlığımızı bozacak hâle gelmektedir. Güvenilir besinin elde edilebilmesi için
hasattan tüketime kadar geçen tüm aşamalarda besinin çeşitli kaynaklardan 1. ÜNİTE
kirlenmesinin önlenmesi gerekir.
Dünyada en sık ve en çok görülen hastalıklar grubunu enfeksiyon
hastalıkları oluşturmaktadır. Dünyada olduğu gibi su ve besinlerle bulaşan
enfeksiyon hastalıkları (ishal, tifo, kolera, bağırsak paraziti, brucella vb.) ül-
kemizde de halk sağlığı sorunu olarak görülmektedir. Bu hastalıklar sağlıklı
su temin edilemeyen yerlerde, tuvalet, mutfak, banyo koşulları iyi olmayan
hanelerde, küçük ve büyükbaş hayvan ile tavuk beslenen evlerde yaşayan-
larda görülebilmektedir. Ayrıca karasineklerin yoğun olduğu ve sağlık hizmet-
lerinden yeterince yararlanamayan bölgelerde yaşayanlarda su ve besinle
bulaşan hastalıklar daha sık görülmektedir. Doğru el yıkama şekli ve alış-
kanlığının insanlara kazandırılması hâlinde bu hastalıkların sıklığında önemli
azalmalar olacaktır.
Çevresel Hijyenle İlgili Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Başta kişinin kendi sağlığı olmak üzere, başkalarının da sağlığını ko- 33
rumanın en önemli aracı temizliktir. Sadece beden ve besin temizliği değil,
kullanılan her şey ve her ortam temiz tutulmalıdır.
Çevreyi korumak için
• Çöpler çöp kutusuna atılmalı (Görsel 1.34),
• Çöp torbalarının ağızları kapatılmalı ve
çöpler kapaklı çöp kovalarında muhafaza
edilmeli,
• Gereksiz yere parfüm, deodorant kullanıl-
mamalı,
• Yerlere, sokaklara kesinlikle tükürülmemeli,
• Kişi yanında sürekli kâğıt mendil bulundur-
malı,
• Tuvaletler temiz kullanılmalı ve tutulmalı, Görsel 1.34
Çöpler çöp kutusuna atılmalıdır.
• Klozetin kapağı kapatıldıktan sonra sifon
çekilmelidir.
Suya, sabuna dokunun,
mikroplardan kurtulun.