Page 17 - Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü | 1.Ünite
P. 17

SAĞLIK BİLGİSİ
         1.1.2.1. Sağlıklı Yaşam İçin Hijyenin Önemi

                Başta kişinin kendi sağlığı olmak üzere başkalarının da sağlığını ko-
         rumanın en önemli aracı temizliktir. Hastalıklardan korunmak için temizlik uy-
         gulamaları ihmal edilmemelidir.  Sadece beden temizliği değil, kullanılan her
         şeyi ve her ortamı temiz tutmak da temiz olmanın gereğidir. Sağlığa zarar                                 1. ÜNİTE
         verecek ortamlardan korunmak için yapılacak uygulamalar ve alınan temizlik
         önlemlerinin tümü “hijyen” olarak tanımlanır. Kişisel hijyen ise kişilerin ken-
         di sağlığını korumak için yapılan öz bakım uygulamalarıdır. Kişisel temizlik
         uygulamalarının yapılabilmesi için öncelikle kişilerin temizlik ve sağlık bilinci
         gelişmiş olmalıdır.

         Kişisel Temizlik Uygulamaları
                 Kişisel temizlik uygulamalarının yapılabilmesi için öncelikle kişilerin
         temizlik bilinci ve sorumluluğu gelişmiş olmalıdır. İşten veya okuldan eve ge-
         lindiğinde, yemeklerden önce ve sonra, tuvalete her girişte ve çıkışta eller
         su ve sabun ile yıkanıp kurulanmalıdır.  Ayaklar her gün çorap ve ayakka-
         bı içinde terlediğinden, her akşam düzenli olarak su ve sabunla yıkanmalı,
         yatarken elbiseler çıkarılıp pijama veya gecelik giyilmelidir. Dişler günde en
         az iki defa fırçalanmalı, her gün saçlar taranmalı, sık sık uygun şampuanla
         yıkanmalıdır.
                 El ve Tırnak Bakımı-Temizliği: Bulaşıcı hastalıklar hâlen dünyada en                            29
         sık görülen hastalık grubunu oluşturmaktadır. Uygun el yıkama pratiğinin in-
         sanlara kazandırılması hâlinde bu hastalıklar önemli derecede azalacaktır. El
         yıkamanın amacı, kimyasal ve fiziksel zararlıların ve bulaşıcı hastalıklara yol
         açan mikroorganizmaların uzaklaştırılmasıdır. Sadece su ile elin yıkanması,
         görünen kirlerin giderilmesini sağlarken su ile birlikte sabun kullanıldığında
         gerçek temizlik sağlanabilmektedir.
                 Eller Nasıl Yıkanmalıdır?

                •  Akan su altında ıslatılmalı ve sabunlanmalı,
                •  Akan su altında yıkanıp durulanmalı,
                •  Kâğıt  havlu-peçete  ile  kurulanmalıdır  (Kurulama
                  mikroorganizma sayısını azaltır.)
                 Temizliğin  sağlanabilmesi  için  elleri  yıkarken  ellerin
         bütün yüzeyleri en az 20 saniye ovalanmalıdır. Parmak uçları,
         tırnaklar, el sırtı ve ayasının temizliğine özen gösterilmelidir
         (Görsel 1.23).

         Eller Ne Zaman Yıkanmalıdır?                                                                Görsel 1.23
                                                                                             Doğru el yıkama tekniği
                 Eller, yemek hazırlamadan önce; diş, ağız, yüz ve göz
         temizliği yapmadan önce; tuvaletten önce ve sonra; kirli, tozlu
         bir  işi  tamamladıktan  sonra;  dışarıdan  eve  gelince  ve  hasta
         ziyaretinden  sonra  yıkanmalıdır. Bunların  dışında  özellikle
         toplu  yaşanılan  yerlerde  sıvı  sabun  kullanılmalıdır.  Kalıp
         sabunlar kişisel temizlik araçları olduğundan mümkünse ortak
         kullanılmamalıdır.

                Tırnaklar,  kolay  kirlenebilir  ve  etle  tırnak  arasında  kir
         birikebilir. Bu nedenle tırnakların düzenli olarak temizlenmesi
         gerekir. Tırnaklar yenmemeli ve tırnak eti koparılmamalıdır. Tır-
         naklar haftada bir yarım ay biçiminde kesilmelidir (Görsel 1.24).                           Görsel 1.24
                                                                                              El tırnağının kesilmesi
   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22