Page 20 - Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü | 1.Ünite
P. 20
SAĞLIK BİLGİSİ Dövme Yaptırma, Kulak ve Burun Deldirmenin Sağlığa Zararları
Dövmenin zararları oldukça fazladır. Başta kimyasal ve zararlı boya-
larla yapılan dövmeler cilt kanserine neden olabilir. Bunun yanında tetanos,
herpes virüsü, Hepatit B ve C gibi bulaşıcı ve ciddi risk taşıyan hastalıklara
1. ÜNİTE yol açabilir. AIDS (HIV) ve frengi gibi hastalıkların bulaşmasına da sebep ola-
bilir. Bunların dışında dövmenin diğer yan etkisi vücutta alerjik reaksiyonlara
yol açabilmesidir. Aynı zamanda dövme, yara izi oluşumuna ve lenf bezi ilti-
habına da neden olabilir. Yapılan bir araştırmada metalik madde içeren bazı
dövmelerin MR çekimlerinde şiddetli ağrıya yol açtığı da kanıtlanmıştır.
Kulak, burun ve kaş deldirmelerde de durum oldukça
tehlikeli ve zararlıdır. Takı takılan bölgelerde ağrı, şişlik, kıza-
rıklık olabilir, enfeksiyon riski fazlalaşır ve o bölgelerde doku
zararları görülebilir.
Su ve Besin Hijyeni
Yaşamın sürdürülebilmesi için gerekli temel ihtiyaçlar
su ve gıdadır. Ancak temizlik kurallarına dikkat edilmediğinde
kirlenen besin ve sularda zararlı mikroorganizmalar üreyebilir.
Kötü hijyen koşulları; tifo, kolera, bağırsak parazitleri, Hepatit
A gibi hastalıklara sebep olabilir. Su ve besin yoluyla bulaşan
32 hastalıklar genelde ağız ve dışkı yoluyla bulaşır. Bu nedenle
gıdaların kirlenmesini ve sağlığa zararlı hâle gelmesini önle-
mek için satın alımından tüketimine kadar tüm aşamalarında
temizlik ve hijyen kurallarına uymak gerekir (Görsel 1.32).
Görsel 1.32
Besin hijyeni Besin hijyeni, herhangi bir besinin tümüyle hastalık yapan etmenler-
den arınmış olması anlamına gelir. Su ve besin hijyeninde dikkat edilmesi
gerekenler şunlardır:
• İçme suyu olarak temiz su kullanılmalı,
• Temizliğinden emin olunmayan sular kesinlikle içilmemeli,
• Şüpheli durumlarda su kaynatılmalı veya filtre edilmeli,
• Sağlam, zedelenmemiş, bozuk olmayan besinler seçilmeli ve
satın alınmalı,
• Hastalık yapabilecek şüpheli besinler, özellikle küflenmiş
olanlar yenilmemeli (Görsel 1.33),
• Sebze ve meyveler toz, toprak ve ilaç kalıntılarından temiz-
lenmeleri için sirke eklenmiş su dolu bir kapta 5-10 dakika
bekletildikten sonra bol su ile birkaç kere durulanmalı,
• Hazırlama, saklama ve servis sırasında kullanılan araç ge-
reçler temiz olmalı,
• Mutfak ve yemek yenen yerlerin temizliğine özen gösterilmeli,
• Sokakta ya da açıkta satılan ve kaynağı bilinmeyen yiyecek-
Görsel 1.33 ler tüketilmemeli,
Küflenmiş gıda • Gıdalar üstü kapalı tutularak sinek ve böceklerden korunmalı,
• Gıdaları satın alırken gıdaların son kullanma tarihine dikkat
edilmelidir.