Page 20 - Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü | 1.Ünite
P. 20

SAĞLIK BİLGİSİ                 Dövme Yaptırma, Kulak ve Burun Deldirmenin Sağlığa Zararları



                                             Dövmenin zararları oldukça fazladır. Başta kimyasal ve zararlı boya-
                                      larla yapılan dövmeler cilt kanserine neden olabilir.  Bunun yanında tetanos,
                                      herpes virüsü, Hepatit B ve C gibi bulaşıcı ve ciddi risk taşıyan hastalıklara
       1. ÜNİTE                       yol açabilir. AIDS (HIV) ve frengi gibi hastalıkların bulaşmasına da sebep ola-

                                      bilir. Bunların dışında dövmenin diğer yan etkisi vücutta alerjik reaksiyonlara
                                      yol açabilmesidir.  Aynı zamanda dövme, yara izi oluşumuna ve lenf bezi ilti-
                                      habına da neden olabilir. Yapılan bir araştırmada metalik madde içeren bazı
                                      dövmelerin MR çekimlerinde şiddetli ağrıya yol açtığı da kanıtlanmıştır.

                                                          Kulak, burun ve kaş deldirmelerde de durum oldukça
                                                   tehlikeli ve zararlıdır. Takı takılan bölgelerde ağrı, şişlik, kıza-
                                                   rıklık olabilir, enfeksiyon riski fazlalaşır ve o bölgelerde doku
                                                   zararları görülebilir.
                                                   Su ve Besin Hijyeni

                                                           Yaşamın sürdürülebilmesi için gerekli temel ihtiyaçlar
                                                   su ve gıdadır. Ancak temizlik kurallarına dikkat edilmediğinde
                                                   kirlenen besin ve sularda zararlı mikroorganizmalar üreyebilir.
                                                   Kötü hijyen koşulları; tifo, kolera, bağırsak parazitleri, Hepatit
                                                   A gibi hastalıklara sebep olabilir. Su ve besin yoluyla bulaşan
    32                                             hastalıklar genelde ağız ve dışkı yoluyla bulaşır. Bu nedenle
                                                   gıdaların kirlenmesini ve sağlığa zararlı hâle gelmesini önle-
                                                   mek için satın alımından tüketimine kadar tüm aşamalarında
                                                   temizlik ve hijyen kurallarına uymak gerekir (Görsel 1.32).
            Görsel 1.32
            Besin hijyeni                    Besin hijyeni, herhangi bir besinin tümüyle hastalık yapan etmenler-
                                      den arınmış olması anlamına gelir. Su ve besin hijyeninde dikkat edilmesi
                                      gerekenler şunlardır:
                                                   • İçme suyu olarak temiz su kullanılmalı,
                                                   • Temizliğinden emin olunmayan sular kesinlikle içilmemeli,
                                                   • Şüpheli durumlarda su kaynatılmalı veya filtre edilmeli,

                                                   • Sağlam, zedelenmemiş, bozuk olmayan besinler seçilmeli ve
                                                     satın alınmalı,
                                                   • Hastalık  yapabilecek  şüpheli  besinler,  özellikle  küflenmiş
                                                     olanlar yenilmemeli (Görsel 1.33),
                                                   • Sebze ve meyveler toz, toprak ve ilaç kalıntılarından temiz-
                                                     lenmeleri için sirke eklenmiş su dolu bir kapta 5-10 dakika
                                                     bekletildikten sonra bol su ile birkaç kere durulanmalı,
                                                   • Hazırlama, saklama ve servis sırasında kullanılan araç ge-
                                                     reçler temiz olmalı,
                                                   • Mutfak ve yemek yenen yerlerin temizliğine özen gösterilmeli,
                                                   • Sokakta ya da açıkta satılan ve kaynağı bilinmeyen yiyecek-
            Görsel 1.33                              ler tüketilmemeli,
            Küflenmiş gıda                         •  Gıdalar üstü kapalı tutularak sinek ve böceklerden korunmalı,

                                                   •  Gıdaları satın alırken gıdaların son kullanma tarihine dikkat
                                                     edilmelidir.
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25