Page 23 - Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü | 1.Ünite
P. 23

SAĞLIK BİLGİSİ
          Ağız ve Diş Sağlığı İçin Neler Yapılmalıdır?

                 Güçlü  dişler  için A,  C,  D  vitaminli  (havuç,  yeşil
          salata, yumurta, karaciğer, meyve, balık), kalsiyumlu yi-
          yecekler (süt, yoğurt, peynir, yeşil sebze) tüketilmelidir.
          Şekerli ve yapışkan yiyeceklerden sonra ağız bol su ile
          çalkalanmalıdır.  Florlu  diş  macunu,  diş  ipi  kullanılmalı,                                          1. ÜNİTE
          dişler fırçalandıktan sonra ağız içi gargara ile temizlen-
          melidir. Diş dostu sakızlar çiğnenmeli, 6 ayda bir diş he-
          kimine kontrole gidilmelidir (Görsel 1.36).
          Doğru Diş Fırçalama Nasıl Olmalıdır?

                 Ülkemizde ne yazık ki ağız ve diş sağlığına yeteri                                  Görsel 1.36
          kadar önem verilmemektedir. Bu nedenle sadece ileri yaş gruplarında değil            Diş sağlığını koruma
          genç bireylerde de diş kayıpları günden güne artmaktadır. Ağız ve diş sağ-
          lığını uzun yıllar korumak için iyi bir fırçalama alışkanlığı edinilmelidir. Diş-
          leri korumanın en etkili yolu düzenli olarak fırçalamaktır
          (Görsel 1.37).
                 Diş fırçalamanın ilk adımı doğru fırça seçimidir.
          En uygun fırça naylon ve orta sertlikteki fırçalardır. Ağız
          içinde kolay hareket ettirilmesi ve arka dişlere rahat ula-
          şabilme  açısından  fırça  başının  fazla  büyük  olmaması                                             35
          tercih  edilmelidir.  Uygun  fırça  seçildikten  sonra  dişler
          günde en az iki kere düzenli olarak fırçalanmalıdır. Diş
          fırçalanmasında fırçanın duruşu dışındaki temel hareket
          aynıdır.  Fırça  diş  eti  çizgisine  eğimli  olarak  yerleştirilip
          küçük  dairesel  hareketlerle  dişler  fırçalanmalıdır.  Eğer
          dişlerin arası sıkı ise “diş ipi”, geniş ise “arayüz fırçası”
          kullanılmalıdır (Görsel 1.38).                                                             Görsel 1.37
                                                                                               Diş fırçalama tekniği
                 Diş macunu ağza verdiği hoşa giden koku ve his
          nedeniyle diş fırçalamayı kolaylaştırır. Fırçanın üzerine
          konulan macunun miktarının mercimek tanesi büyüklü-
          ğünde olması yeterlidir. Diş parlatma tozları diş hekimi
          önerisi  olmadıkça  kullanılmamalıdır.  Çünkü  aşırı  kulla-
          nımları diş sağlığı açısından zararlıdır.
          Diş İpi Nasıl Kullanılır?

                 Yiyecek  artıkları  diş  çürüklerine  neden  olabilir.
          Diş ipi, diş aralarında kalan yiyecek artıklarının uzaklaş-
          tırılması açısından çok yararlı bir araçtır. Diş ipi iki elin                              Görsel 1.38
                                                                                                    Arayüz fırçası
          baş parmak ve işaret parmakları yardımıyla dişler arasına yerleştirilir. Dişler
          üzerinde aşağı ve yukarı kaydırılır.








              Sağlıklı dişler, mutlu gülüşler.
   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28