Page 42 - Biyoloji 12 | 2.Ünite
P. 42
ETKİNLİK: Deney
Etkinlik No. : 2.11
Etkinliğin Adı: Boza yapımı
Etkinliğin Amacı: Boza oluşumunda mayaların etkinliğini kavramak
Etkinliğin Süresi: 1 ders saati
Araç Gereç: Su, ocak, tencere, kaşık, bardak, 1 su bardağı bulgur, 1 çorba kaşığı un, 2
çorba kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı kuru maya, 1 çay bardağı yoğurt
Uygulama
• Beşer kişilik çalışma grupları oluşturunuz.
• Grup arkadaşlarınızla aranızda seçim yaparak görevleri paylaşınız ve yardımlaşarak
çalışınız.
• Bir su bardağı bulgur tencereye aktarılır, üzerine sekiz bardak su ilave edilir. Oda
sıcaklığında bir gece bekletilir. Bulgur, suyunu çektikçe su ilave edilir. Hazırlanan bulgur,
kısık ateşte iki saat pişirilir. Mutfak robotunda çekilerek süzgeçten geçirilir. Bir çorba kaşığı
un bir bardak su ile karıştırılıp kısık ateşte koyulaşıncaya kadar pişirilir. Ocaktan alınıp
içine iki çorba kaşığı şeker ilave edilir ve karıştırılır. Karışım ılıyınca içine yoğurt katılır.
Bir tatlı kaşığı maya, bir çay bardağı suda ezilip beş dakika bekletilip yoğurt karışımına
katılır. Mayalı karışım çekilmiş bulgura eklenir. Yaklaşık 2 gün oda sıcaklığında bekletilir,
ara ara karıştırılır. Çekilmiş bulgura mayalı karışım eklenir. Değişimler gün gün not edilir.
Sonuçlandırma
1. Boza yapımında kuru maya ve yoğurt kullanılmasının nedeni nedir?
...........................................................................................................................................
............................................................................................................................................
...........................................................................................................................................
2. Boza yapımı sırasında CO çıkışı gözlenebilir mi?
2
...........................................................................................................................................
............................................................................................................................................
...........................................................................................................................................
3. Boza yapımı sırasında pH ölçümü yapılsa nasıl bir sonuç ortaya çıkar?
...........................................................................................................................................
............................................................................................................................................
...........................................................................................................................................
2. ÜNİTE 118