Page 42 - Biyoloji 12 | 2.Ünite
P. 42

ETKİNLİK: Deney


                         Etkinlik No. : 2.11
                         Etkinliğin Adı: Boza yapımı

                         Etkinliğin Amacı: Boza oluşumunda mayaların etkinliğini kavramak
                         Etkinliğin Süresi: 1 ders saati

                         Araç Gereç: Su, ocak, tencere, kaşık, bardak, 1 su bardağı bulgur, 1 çorba kaşığı un, 2
                         çorba kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı kuru maya, 1 çay bardağı yoğurt

                         Uygulama

                         •   Beşer kişilik çalışma grupları oluşturunuz.

                         •   Grup arkadaşlarınızla aranızda seçim yaparak görevleri paylaşınız ve yardımlaşarak
                             çalışınız.


                         •   Bir  su  bardağı  bulgur  tencereye  aktarılır,  üzerine  sekiz  bardak  su  ilave  edilir.  Oda
                             sıcaklığında bir gece bekletilir. Bulgur, suyunu çektikçe su ilave edilir. Hazırlanan bulgur,
                             kısık ateşte iki saat pişirilir. Mutfak robotunda çekilerek süzgeçten geçirilir. Bir çorba kaşığı
                             un bir bardak su ile karıştırılıp kısık ateşte koyulaşıncaya kadar pişirilir. Ocaktan alınıp
                             içine iki çorba kaşığı şeker ilave edilir ve karıştırılır. Karışım ılıyınca içine yoğurt katılır.
                             Bir tatlı kaşığı maya, bir çay bardağı suda ezilip beş dakika bekletilip yoğurt karışımına
                             katılır. Mayalı karışım çekilmiş bulgura eklenir. Yaklaşık 2 gün oda sıcaklığında bekletilir,
                             ara ara karıştırılır. Çekilmiş bulgura mayalı karışım eklenir. Değişimler gün gün not edilir.

                         Sonuçlandırma
                         1. Boza yapımında kuru maya ve yoğurt kullanılmasının nedeni nedir?
                            ...........................................................................................................................................

                            ............................................................................................................................................
                            ...........................................................................................................................................
                         2. Boza yapımı sırasında CO  çıkışı gözlenebilir mi?
                                                   2
                            ...........................................................................................................................................

                            ............................................................................................................................................
                            ...........................................................................................................................................
                         3. Boza yapımı sırasında pH ölçümü yapılsa nasıl bir sonuç ortaya çıkar?

                            ...........................................................................................................................................
                            ............................................................................................................................................
                            ...........................................................................................................................................














       2. ÜNİTE  118
   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47