Page 40 - Biyoloji 12 | 2.Ünite
P. 40

Ancak kas aktivitesinin aşırı artması durumunda laktik asit miktarı ar-
                                               tar ve laktik asit kaslarda birikir. Hücrelerde biriken laktik asit, kan da-
                                               marları ile beyne taşınır. Laktik asit; beyindeki ağrı, uyku ve yorgunluk
                                               merkezini uyarır. Bu durum çok yorulduğumuzda uykumuzun neden
                                               geldiğini ya da vücudumuzda neden ağrılar oluştuğunu da açıklar. Vü-
                                               cut dinlenirken yeterli oksijen sağlanırsa laktik asit, karaciğere taşınır.
                                               Karaciğer hücreleri, laktik asidi özel biyokimyasal tepkimelerle pirüvik
                                               asit ve glikoza dönüştürür. Pirüvik asit, oksijenli solunumda tüketilir-
                                               ken; glikozların fazlası, karaciğerde glikojen olarak depolanır (Görsel
                                               2.26).







                                                            Kan doku ile çizgili kaslara yeterli O
                                                                                    2
                                                            gelmezse
                                                 Glikoz

                                               Pirüvik asit
                                                             ÇİZGİLİ KAS
                                                                                            Yorgunluk
                                               Laktik asit

                                                 d e
                                          u   u         u    u                                Uyku
                                          Laktik asit  Laktik asit
                                                                                             Ağrı
                                                                                     BEYİN

                       Pirüvik asit   Glikoz
                                      d
                            d
                     Oksijenli solunuma   Glikojen olarak depo
                         katılır.       edilir.



                                    KARACİĞER






                                          Görsel 2.26: Laktik asidin bazı organlar üzerindeki etkisi

                                               Sütten  yoğurt  ve  peynir  yapımında  bazı  mantar  ve  bakterilerin  ger-
                                               çekleştirdiği laktik asit fermantasyonundan yararlanılır. Fermantasyon,
                                               uzun  yıllardan  beri  uygulanmakta  olan  gıda  üretim  ve  koruma  yön-
                                               temlerinden biridir. Sütten elde edilen yoğurt ve kefir, tahıllardan elde
                                               edilen tarhana ve boza, et ürünlerinden elde edilen sucuk ve pastırma,
                                               çeşitli meyve ve sebzelerden elde edilen sirke ve turşular, fermente
                                               ürünlere örnek olarak verilebilir. Fermantasyon; besinleri koruma, za-
                                               rarlı mikroorganizmaları öldürme ve bağışıklığı güçlendirme gibi birçok
                                               biyolojik işleve sahiptir. Bu biyolojik işlevlerinden dolayı son yıllarda
                                               dünyada ve ülkemizde fermente yiyeceklere olan ilgi hızla artmaktadır.



       2. ÜNİTE  116
   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45