Page 37 - Biyoloji 12 | 2.Ünite
P. 37

ETKİNLİK: Deney
                          Etkinlik No. : 2.8

                          Etkinliğin Adı: Hamurun mayalanması
                          Etkinliğin Amacı: Maya mantarlarının fermantasyon ile karbondioksit açığa çıkarmasını
                          kavramak
                          Etkinliğin Süresi: 1 ders saati
                          Araç Gereç: 5 bardak buğday unu, 1 yemek kaşığı kuru
                          maya, 1 yemek kaşığı toz şeker, 1 tatlı kaşığı tuz, 2 büyük
                          bardak su



                          Uygulama

                          •   Beşer kişilik çalışma grupları oluşturunuz.

                          •   Grup arkadaşlarınızla aranızda seçim yaparak
                              görevleri paylaşınız ve yardımlaşarak çalışınız.

                          •   Kuru mayayı ve toz şekeri ılık suyun içine atarak eriyinceye kadar karıştırınız. Buğday
                              ununun ortasına suda erittiğiniz mayayı dökünüz. Daha sonra hazırladığınız diğer
                              malzemeleri de karışıma ekleyip hamuru yoğurunuz. Hazırlanan hamuru, bir kap
                              içerisine alarak üstünü örtünüz. Hamuru sıcak bir yerde dinlenmeye bırakınız. 20-25
                              dakika sonra hamurun kabarmış olduğunu göreceksiniz. Kabarmış hamuru birkaç
                              kez daha yoğurduğunuzda kabarmanın azaldığını ve yavaş yavaş kaybolduğunu fark
                              edeceksiniz.

                          Sonuçlandırma

                          Yaptığınız deneydeki gözlemlere göre aşağıdaki soruları cevaplayınız.
                          1. Mayayı ve şekeri neden soğuk değil de ılık suda karıştırdınız?
                            ...........................................................................................................................................
                            ............................................................................................................................................
                            ...........................................................................................................................................

                          2. Dinlenmeye bıraktığınız mayalı hamurun üzerini neden kapattınız?
                            ...........................................................................................................................................
                            ............................................................................................................................................
                            ...........................................................................................................................................

                          3. Hamurun kabarmasını ne sağlamıştır? Açıklayınız.
                            ...........................................................................................................................................
                            ............................................................................................................................................
                            ...........................................................................................................................................












                                                                                             CANLILARDA    113
                                                                                    ENERJİ DÖNÜŞÜMLERİ
   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42