Page 37 - Biyoloji 12 | 2.Ünite
P. 37
ETKİNLİK: Deney
Etkinlik No. : 2.8
Etkinliğin Adı: Hamurun mayalanması
Etkinliğin Amacı: Maya mantarlarının fermantasyon ile karbondioksit açığa çıkarmasını
kavramak
Etkinliğin Süresi: 1 ders saati
Araç Gereç: 5 bardak buğday unu, 1 yemek kaşığı kuru
maya, 1 yemek kaşığı toz şeker, 1 tatlı kaşığı tuz, 2 büyük
bardak su
Uygulama
• Beşer kişilik çalışma grupları oluşturunuz.
• Grup arkadaşlarınızla aranızda seçim yaparak
görevleri paylaşınız ve yardımlaşarak çalışınız.
• Kuru mayayı ve toz şekeri ılık suyun içine atarak eriyinceye kadar karıştırınız. Buğday
ununun ortasına suda erittiğiniz mayayı dökünüz. Daha sonra hazırladığınız diğer
malzemeleri de karışıma ekleyip hamuru yoğurunuz. Hazırlanan hamuru, bir kap
içerisine alarak üstünü örtünüz. Hamuru sıcak bir yerde dinlenmeye bırakınız. 20-25
dakika sonra hamurun kabarmış olduğunu göreceksiniz. Kabarmış hamuru birkaç
kez daha yoğurduğunuzda kabarmanın azaldığını ve yavaş yavaş kaybolduğunu fark
edeceksiniz.
Sonuçlandırma
Yaptığınız deneydeki gözlemlere göre aşağıdaki soruları cevaplayınız.
1. Mayayı ve şekeri neden soğuk değil de ılık suda karıştırdınız?
...........................................................................................................................................
............................................................................................................................................
...........................................................................................................................................
2. Dinlenmeye bıraktığınız mayalı hamurun üzerini neden kapattınız?
...........................................................................................................................................
............................................................................................................................................
...........................................................................................................................................
3. Hamurun kabarmasını ne sağlamıştır? Açıklayınız.
...........................................................................................................................................
............................................................................................................................................
...........................................................................................................................................
CANLILARDA 113
ENERJİ DÖNÜŞÜMLERİ