Page 36 - Biyoloji 12 | 2.Ünite
P. 36

A) Etil Alkol Fermantasyonu

                                               Etil alkol fermantasyonu, glikoliz sonucu oluşan pirüvik asidin enzim
                                               denetiminde gerçekleşen özel tepkimeler sonucu etil alkole dönüşme-
                                               sidir. Glikoliz evresinde bir glikozdan 2 pirüvik asit oluştuktan sonra
                                               son ürünler evresinde 2 CO çıkışı gerçekleşir. Glikolizde elde edilen
                                                                        2
                                               2 NADH molekülündeki hidrojenler, son ürünler evresinde tepkimelere
                                               katılarak 2 etil alkol üretilmesini sağlar (Görsel 2.23).

                                               Mayalar ve birçok bakteri, etil alkol fermantasyonu gerçekleştirir. Ek-
                                               mek yapımında etil alkol fermantasyonu yapan maya mantarları kulla-
                                               nılmaktadır. Mayalanan hamurun bir süre sonra kabarmasının nedeni,
                                               gerçekleşen etil alkol fermantasyonu sırasında oluşan CO  gazıdır.
                                                                                                  2





                                                                    i

                                                                          2 Pirüvik asit








                                                             Görsel 2.23: Etil alkol fermantasyonu

                                               Etil alkol fermantasyonu aşağıdaki şekilde ifade edilebilir.


                                                Glikoz                        2 Etil alkol + 2 CO  + 2 ATP
                                                                                              2

                                               Etil alkol fermantasyonu yapan mayalar ve bakteriler için son ürün ev-
                                               resinde açığa çıkan etil alkol, belirli bir değerin üzerinde zehir etkisi
                                               gösterir. Bu sebeple etil alkol fermantasyonu sonucu oluşan ürünlerin
                                               alkol değeri çok yüksek değildir (Grafik 2.3). Maya ve bakteriler için
                                               zehir etkisi yapan etil alkol, insanlar için de benzer etkiye sahiptir.



                                                               Etil alkol miktarı












                                                                                        Zaman
                                                               Grafik 2.3: Etil alkol miktarı değişim grafiği
                                               Alkollü  içecekler  bağımlılık  da  yapmaktadır.  Bu  sebeple  alkollü  içe-
                                               ceklerden uzak durmak, genel vücut sağlığını koruma açısından çok
                                               önemli bir davranıştır.



       2. ÜNİTE  112
   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41