Page 36 - Biyoloji 12 | 2.Ünite
P. 36
A) Etil Alkol Fermantasyonu
Etil alkol fermantasyonu, glikoliz sonucu oluşan pirüvik asidin enzim
denetiminde gerçekleşen özel tepkimeler sonucu etil alkole dönüşme-
sidir. Glikoliz evresinde bir glikozdan 2 pirüvik asit oluştuktan sonra
son ürünler evresinde 2 CO çıkışı gerçekleşir. Glikolizde elde edilen
2
2 NADH molekülündeki hidrojenler, son ürünler evresinde tepkimelere
katılarak 2 etil alkol üretilmesini sağlar (Görsel 2.23).
Mayalar ve birçok bakteri, etil alkol fermantasyonu gerçekleştirir. Ek-
mek yapımında etil alkol fermantasyonu yapan maya mantarları kulla-
nılmaktadır. Mayalanan hamurun bir süre sonra kabarmasının nedeni,
gerçekleşen etil alkol fermantasyonu sırasında oluşan CO gazıdır.
2
i
2 Pirüvik asit
Görsel 2.23: Etil alkol fermantasyonu
Etil alkol fermantasyonu aşağıdaki şekilde ifade edilebilir.
Glikoz 2 Etil alkol + 2 CO + 2 ATP
2
Etil alkol fermantasyonu yapan mayalar ve bakteriler için son ürün ev-
resinde açığa çıkan etil alkol, belirli bir değerin üzerinde zehir etkisi
gösterir. Bu sebeple etil alkol fermantasyonu sonucu oluşan ürünlerin
alkol değeri çok yüksek değildir (Grafik 2.3). Maya ve bakteriler için
zehir etkisi yapan etil alkol, insanlar için de benzer etkiye sahiptir.
Etil alkol miktarı
Zaman
Grafik 2.3: Etil alkol miktarı değişim grafiği
Alkollü içecekler bağımlılık da yapmaktadır. Bu sebeple alkollü içe-
ceklerden uzak durmak, genel vücut sağlığını koruma açısından çok
önemli bir davranıştır.
2. ÜNİTE 112