Page 38 - Biyoloji 12 | 2.Ünite
P. 38

ETKİNLİK: Deney

                         Etkinlik No. : 2.9

                         Etkinliğin Adı: Elma sirkesi yapımı


                         Etkinliğin Amacı: Elma sirkesi yapımında maya mantarlarının etkisini kavramak

                         Etkinliğin Süresi: 1 ders saati
                         Araç Gereç: 2 adet elma, 750 ml temiz içme suyu, bir çay kaşığı şeker, bir çay kaşığı tuz, 1
                         litrelik cam kavanoz

                         Uygulama

                         •   Beşer kişilik çalışma grupları oluşturunuz.

                         •   Grup arkadaşlarınızla aranızda seçim yaparak görevleri paylaşınız ve yardımlaşarak
                            çalışınız.


                         •   Elmaları yıkadıktan sonra dilimleyiniz. Kavanozun yarısını dilimlediğiniz elmalarla
                            doldurunuz. Daha sonra su, şeker ve tuz ekleyerek kavanozun ağzını kapatınız. Şeker
                            ve tuz eriyinceye kadar çalkalayınız. 10 gün ışık almayan karanlık bir yerde bekletiniz.

                         Sonuçlandırma
                         Yaptığınız deneydeki gözlemlere göre aşağıdaki sorulara cevap veriniz.

                         1. Sirke yaparken kavanozun ağzını sıkıca kapatmanızın sebebi nedir?
                           ...........................................................................................................................................
                           ............................................................................................................................................
                           ...........................................................................................................................................

                         2. Neden karanlık ortamda beklettiniz?
                           ...........................................................................................................................................
                           ............................................................................................................................................
                           ...........................................................................................................................................

                         3. Elde edilen sirke hangi amaçlar için kullanılmaktadır?
                           ...........................................................................................................................................
                           ............................................................................................................................................
                           ...........................................................................................................................................



















       2. ÜNİTE  114
   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43