Page 41 - Biyoloji 12 | 2.Ünite
P. 41

ETKİNLİK: Deney


                        Etkinlik No. : 2.10

                        Etkinliğin Adı: Yoğurt yapımı

                        Etkinliğin Amacı: Sütten yoğurt oluşmasını sağlayan bakterilerin fermantasyon yaptığını
                        kavramak

                        Etkinliğin Süresi: 1 ders saati

                        Araç Gereç: 1 litre süt, 2 yemek kaşığı yoğurt mayası (daha önceden evde hazırlanmış
                        yoğurt), tencere, kepçe, termometre, kase, kaşık, ocak, tencerenin üzerini örtecek bez

                        Uygulama
                        •   Beşer kişilik çalışma grupları oluşturunuz.


                        •   Grup arkadaşlarınızla aranızda seçim yaparak görevleri paylaşınız ve yardımlaşarak
                           çalışınız.

                        •   1  litre  süt,  temiz  bir  tencereye  konulup  ocakta
                           25 - 30 dakika karıştırılarak kaynatılır. Kaynamış
                                                o
                           süt,  sıcaklığı  40  -  45 C’ye  düşünceye  kadar
                           soğutulur.  Mayalanma  için  en  uygun  sıcaklık,
                                      o
                           yaklaşık  45 C’dır.  Tencereden  bir  kepçe  süt
                           kaseye  alınır  ve  üzerine  yoğurt  mayası  ilave
                           edilip  karıştırılır.  Bu  karışım,  uygun  sıcaklığa
                           sahip tenceredeki süte dökülür ve karıştırılmaya
                           devam edilir.Tencerenin ağzı sıkıca kapatılır ve
                           sütün  bir  süre  daha  sıcaklığını  koruması  için
                           tencere bir bezle örtülür. Yaklaşık 4 - 5 saat sonra
                           yoğurt hazır hâle gelir. Yoğurt buzdolabında bir
                           gün bekletilir.


                        Sonuçlandırma
                        1. Sütün mayalanması için neden tencerenin ağzı kapatılmış ve tencere ılık bir ortamda
                          bekletilmiştir?
                          ...........................................................................................................................................

                          ............................................................................................................................................
                          ...........................................................................................................................................

                        2. Yoğurt mayalandıktan hemen sonra neden buzdolabına konulmaktadır?
                          ...........................................................................................................................................
                          ............................................................................................................................................
                          ...........................................................................................................................................












                                                                                             CANLILARDA    117
                                                                                    ENERJİ DÖNÜŞÜMLERİ
   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46