Page 41 - Biyoloji 12 | 2.Ünite
P. 41
ETKİNLİK: Deney
Etkinlik No. : 2.10
Etkinliğin Adı: Yoğurt yapımı
Etkinliğin Amacı: Sütten yoğurt oluşmasını sağlayan bakterilerin fermantasyon yaptığını
kavramak
Etkinliğin Süresi: 1 ders saati
Araç Gereç: 1 litre süt, 2 yemek kaşığı yoğurt mayası (daha önceden evde hazırlanmış
yoğurt), tencere, kepçe, termometre, kase, kaşık, ocak, tencerenin üzerini örtecek bez
Uygulama
• Beşer kişilik çalışma grupları oluşturunuz.
• Grup arkadaşlarınızla aranızda seçim yaparak görevleri paylaşınız ve yardımlaşarak
çalışınız.
• 1 litre süt, temiz bir tencereye konulup ocakta
25 - 30 dakika karıştırılarak kaynatılır. Kaynamış
o
süt, sıcaklığı 40 - 45 C’ye düşünceye kadar
soğutulur. Mayalanma için en uygun sıcaklık,
o
yaklaşık 45 C’dır. Tencereden bir kepçe süt
kaseye alınır ve üzerine yoğurt mayası ilave
edilip karıştırılır. Bu karışım, uygun sıcaklığa
sahip tenceredeki süte dökülür ve karıştırılmaya
devam edilir.Tencerenin ağzı sıkıca kapatılır ve
sütün bir süre daha sıcaklığını koruması için
tencere bir bezle örtülür. Yaklaşık 4 - 5 saat sonra
yoğurt hazır hâle gelir. Yoğurt buzdolabında bir
gün bekletilir.
Sonuçlandırma
1. Sütün mayalanması için neden tencerenin ağzı kapatılmış ve tencere ılık bir ortamda
bekletilmiştir?
...........................................................................................................................................
............................................................................................................................................
...........................................................................................................................................
2. Yoğurt mayalandıktan hemen sonra neden buzdolabına konulmaktadır?
...........................................................................................................................................
............................................................................................................................................
...........................................................................................................................................
CANLILARDA 117
ENERJİ DÖNÜŞÜMLERİ