Page 28 - Fen Lisesi Kimya 10 | 3. Ünite
P. 28

3.                        HAYATIMIZDA
                                            ASİTLER VE
         BÖLÜM                              BAZLAR


                                            ‣   Asit ve bazların sağlık, endüstri ve çevre açısından ne tür fayda ve
                                               zararları olabilir?

                                            3.3.1. Asit ve Bazların Fayda ve Zararları


                                               Asit ve bazların sağlık, endüstri ve çevre açısından ne tür fayda ve
                                            zararları olabilir?
                                               Asit ve bazlar sağlık, endüstri, temizlik ve tarım gibi birçok alanda kul-
                                            lanılmaktadır. Asit ve bazların sağlık açısından birçok yararı vardır. Kar-
                                            bonhidrat, protein ve yağ gibi besin maddelerinin vücutta sindirilmesi için
                                            parçalanmaları gerekir. Tükürük salgısı bazik amilaz (pityalin) enzimi içe-
                                            rir. Bazik amilaz enzimi, nişasta gibi büyük moleküllü karbonhidratları par-
                                            çalayıp glikoza dönüştürerek sindirime yardımcı olur. Proteinlerin sindirimi
              Görsel 3.17: Mide asidi       midede başlar. Pepsinojen enzimi mide asidi HCl ile pepsine dönüşerek
                                            proteinlerin kısmen kimyasal sindirime uğramasını sağlar. Ayrıca besin-
                                            lerle mideye gelen mikropları öldürür (Görsel 3.17).
                                               Pankreas ve safranın bazik salgıları yağların sindirilmesini sağlar. Ba-
                                            zik safra salgısı, bağırsak ve pankreas enzimlerinin etkinliğini arttırır ve
                                            yağda çözünen vitaminlerin emilimini kolaylaştırır. Safra salgısı bakteriler
                                            için antiseptik etki de gösterir. Mide duvarından salgılanan mukusta ve
                                            safra salgısında bulunan bazik bikarbonat iyonları, mide salgısı ile nötral-
               BİLGİ KUTUSU                 leşerek mide duvarını ve bağırsakları HCl’ün aşındırıcı etkisinden korur.
                                            Mide fazla HCl salgılarsa veya dışarıdan vücuda aşırı asitli gıdalar alı-
              Aşırı  asitli  gıdalar  nedeniy-  nırsa mide duvarı aşınabilir. Mide duvarının aşınması durumunda gasti-
              le  kanın  pH'sinin  düşmesine   rit ve ülser gibi mide hastalıkları oluşur. Mide asidini nötralleştirmek için
              asidoz,  aşırı  bazik  gıdalar   Mg(OH)  bazı kullanılabilir.
                                                    2
              nedeniyle kanın pH'sinin yük-    Sülfürik asit, nitrik asit, fosforik asit gibi asitler; gübre, pas çözücü, kireç
              selmesine alkalidoz denir.    çözücü üretiminde kullanılır. NaOH ve KOH gibi bazlar; sabun, deterjan,
                                            kâğıt üretiminde, amonyak ise gübre, ilaç ve temizlik maddeleri üretiminde
                                            kullanılır. Asit ve bazlar, yağ ve proteinden oluşan cilde zarar verir.
                                               Lavabo açıcı olarak kullanılan bazlar, atık su tesisatının borularına za-
                                            rar verir. Temizlik için evlerde kullanılan asitler, metal mutfak malzemelerini
                                                                           çözerek  aşındırır.  Ayrıca  sabun  ve
                                                                           deterjan üretiminde kullanılan NaOH,
                                                                           temizlik  ve  gübre  üretiminde  kullanı-
                                                                           lan  amonyak,  akarsulara  ve  göllere
                                                                           karışırsa suyun pH’sini yükselterek su
                                                                           canlılarının ölümüne neden olur. De-
                                                                           terjan, akarsulara karışırsa uzun süre
                                                                           parçalanmadan sularda kirlilik oluştu-
                                                                           rur (Görsel 3.18).
                                            Görsel 3.18: Deterjan



                                            a) Asit Yağmurlarının Oluşumu, Çevreye ve Tarihi Eserlere Etkisi
                                               Yağmur, yağarken havadaki karbon dioksit su buharıyla tepkimeye gi-
                                            rerek karbonik asit (H CO ) oluşturduğu için yağmur suyu asidiktir. Doğal
                                                               2   3
                                            yağmur suyu asidik olup pH değeri 5,5’tir.

                148                                                                                                                                                                                                                  149
   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33