Page 8 - FL Kimya 10
P. 8

Renkli  maddelerdeki  moleküllerin  karbon  atomları  arasında  çift  bağ
                                            vardır. Kuvvetli bir yükseltgen olan çamaşır suyu, renkli moleküllerdeki
                                            çift bağları tekli bağlara dönüştürerek renk yapıcı maddenin görünür ışığı
                                            soğurma etkisini yok eder. Böylece renkli çamaşırları ağartır.
                                               Çamaşır suları, klorlu ve oksijenli çamaşır suları olmak üzere ikiye ay-
                                            rılır. Hidrojen peroksit (H O ) (Görsel 4.11), sodyum perborat mono hid-
                                                                   2  2
               BİLGİ KUTUSU                 rat (NaBO .H O), sodyum hipoklorit (NaClO) gibi bileşikler ağartıcı olarak
                                                     3  2
                                            kullanılır. Günlük hayatta en çok kullanılan ağartıcı sodyum hipoklorittir.
              Güneşte  uzun  süre  bırakı-
                                            H O , NaBO  gibi oksitleyici olan çamaşır suları oksijen açığa çıkartarak
              lan  renkli  çamaşırlara  halk   2  2    3
                                            ağartma işlemini gerçekleştirir. Oksitleyici olan çamaşır suları, hücre zarı
              arasında  ağardı  denir.  Bu-
                                            ve proteinleri parçalayarak organizmaya zarar verir.
              nun nedeni güneş ışığındaki
                                               Saf klor gazı, renkleri ağartır. Klorlu çamaşır suları, maddelerle tepki-
              yüksek  frekanslı  mor  ötesi
                                            meye giren klor kökleri (ClO¯) ile oksijen açığa çıkartarak ağartma işlemini
              ışınların,  renkli  maddeler-
                                            yerine getirir.
              deki çift bağları tekli bağlara
              dönüştürmesidir.
















                                                       Görsel 4.11: Hidrojen peroksitin (H O ) molekül yapısı
                                                                                   2  2

                                            Kireç Kaymağı
                                               Kireç kaymağının hijyen için kullanımı çok eskiye dayanmaktadır.
                                            Kireç  kaymağı,  kalsiyum  hipoklorit  ve  kalsiyum  klorürün  karışımıdır
                                            (Ca(ClO)  + CaCl ). Kireç kaymağı (Görsel 4.12) suya ilave edildiği za-
                                                     2      2
                                                           2 +
                                            man ortamda Ca , OH¯, Cl¯, ClO¯ iyonları oluşur. Bu iyonlardan etkili olan
                                            hipoklorittir (ClO¯). Hipoklorit, çeşitli reaksiyonlar sonucu Cl  ve O  gazla-
                                                                                                 2    2
                                            rını oluşturarak dezenfektan sağlar, mikroplara karşı hijyen oluşturur.
                                               Su arıtmada, suyun mikroplardan arınması için kireç kaymağı da kulla-
                                            nılabilir. Bunun için bir litre suya 2,5 çorba kaşığı (40 g) kireç kaymağı ko-
                                            nulup karıştırılır ve yarım saat bekletilir. Üsteki berrak kısım alınır. Bu ana
                                            çözelti, şişeye konulup ışıktan korunarak iki hafta süre ile bozulmadan
             Görsel 4.12: Kireç kaymağı     kullanılabilir. Suyu klorlamak için bu ana çözeltiden 1 litre suya 3 damla
                                            ilave edilir. Bu su 30 dakika bekletildikten sonra içilebilir. Çözeltide bulu-
                                            nan klor, suyun içindeki mikropları öldürerek hijyen sağlar. Kireç kaymağı,
                                            salgın hastalıklarda dezenfektan olarak işlev görür. Ev ve ahırlara badana
                                            yapılmasında ayrıca inşaatlarda sıva harcı olarak kullanılır.



                                            UV ile Sterilizasyon
                                               Ultraviyole  (UV)  ışınları  ile  sterilizasyon  işlemi  yapılarak  mikroplara
                                            karşı hijyen sağlanabilir. Suya kimyasal maddeler katmadan, yüksek fre-
                                            kanslı ultraviyole ışınları ile mikropların DNA yapısı bozulur. Böylece mik-
                                            roplar etkisiz hâle getirilir. Bu işleme UV ile sterilizasyon denir.



                176
   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13