Page 91 - Kimya 10 | Kavram Öğretimi Kitabı
P. 91

55
                                                                                        KİMYA 10

            2. ÜNİTE     : KARIŞIMLAR > 2.1. Homojen ve Heterojen Karışımlar  > 2.1.3. Çözünmüş Madde Oranını Belirten İfadeler
            Kavram       : Kütlece Yüzde Derişim
            Genel Beceriler  : Eleştirel Düşünme Becerisi
            Alan Becerileri  : Çıkarım Yapma Becerisi

             Çalışmanın Adı                         GIDANIN KİMLİĞİ                                 25 dk.
             Çalışmanın Amacı  Kütlece yüzde derişim kavramının tanımını etkinlik yardımıyla yapabilme.

            Yönerge: Aşağıdaki tablo ve metinde verilen bilgileri okuyarak soruları cevaplayınız.

                                                GIDANIN KİMLİĞİ



                          Enerji ve Besin Ögeleri  100 g için        180 g için
                          Enerji                 42 kcal             75,6 kcal
                          Magnezyum              11,14 mg            20,52 mg

                          Sodyum                 42,50 mg            76,50 mg
                          Kalsiyum               32,60 mg            58,68 mg
                          Şeker                  9,50 g              17,10 g
                                   1 paket (180 g) ürünün günlük karşılama miktarı*

                               Enerji       Mg          Na         Ca         Şeker
                             75,6 kac    20,52 mg    76,50 mg    85,68 mg    17,10 g
                              %3,78       %5,13       %2,55       %5,87       %19

                              *Değerler, 2.000 kcal/gün üzerinden hesaplanmış olup cinsiyete, yaşa, fiziksel
                                         aktiviteye ve diğer faktörlere göre değişebilir.



              Beslenme, sağlığı korumak ve hayat kalitesini yükseltmek amacıyla bedenin gereksinimi olan besin
              ögelerini yeteri kadar ve uygun zamanlarda almak için bilinçli yapılması gereken bir eylemdir. Günü-
              müzde insanlar aldıkları gıdaların, sağlıklarını doğrudan etkileyeceğini düşündüğü için tüketeceği her
              gıdanın besin etiket bilgisini öğrenme ihtiyacı duymaktadır. Ürünün besin değeri, kalorisi, porsiyonu,
              içeriği vb. hakkında tüketiciye bilgi aktarımı sağlayan besin etiketi, işlenmiş gıdalardaki yüzde bileşi-
              mi fikrini kullanır. Ürünün içindeki kalori, protein, karbonhidrat, yağ, tuz, lif, şeker miktarı ve porsiyon
              bilgisi bu kısımda yer alır. Genellikle alınan gıdanın kalorisi 100 grama göre yazıldığından tüketim
              miktarı kadar hesap yapılır. Yukarıdaki besin etiketine sahip gıdadan 250 g tüketildiğinde besindeki
              şeker değerinin kütlece yüzde derişimi için 100 gram üründeki şeker miktarı okunur. Okunan miktar
              ise 250 g ürün miktarına göre oranlanır.


            1.  Kütlece yüzde derişim kavramını okuduğunuz metinden faydalanarak tanımlayınız.







            2.  Yukarıda gıda kimliği verilen üründen 580 g tüketen bir kişi, günlük şeker ihtiyacının yüzde kaçını
                karşılamış olur?






                                                                                                    89
             Hazırlayan: Aylin IŞIK
   86   87   88   89   90   91   92   93   94   95   96