Page 91 - Kimya 10 | Kavram Öğretimi Kitabı
P. 91
55
KİMYA 10
2. ÜNİTE : KARIŞIMLAR > 2.1. Homojen ve Heterojen Karışımlar > 2.1.3. Çözünmüş Madde Oranını Belirten İfadeler
Kavram : Kütlece Yüzde Derişim
Genel Beceriler : Eleştirel Düşünme Becerisi
Alan Becerileri : Çıkarım Yapma Becerisi
Çalışmanın Adı GIDANIN KİMLİĞİ 25 dk.
Çalışmanın Amacı Kütlece yüzde derişim kavramının tanımını etkinlik yardımıyla yapabilme.
Yönerge: Aşağıdaki tablo ve metinde verilen bilgileri okuyarak soruları cevaplayınız.
GIDANIN KİMLİĞİ
Enerji ve Besin Ögeleri 100 g için 180 g için
Enerji 42 kcal 75,6 kcal
Magnezyum 11,14 mg 20,52 mg
Sodyum 42,50 mg 76,50 mg
Kalsiyum 32,60 mg 58,68 mg
Şeker 9,50 g 17,10 g
1 paket (180 g) ürünün günlük karşılama miktarı*
Enerji Mg Na Ca Şeker
75,6 kac 20,52 mg 76,50 mg 85,68 mg 17,10 g
%3,78 %5,13 %2,55 %5,87 %19
*Değerler, 2.000 kcal/gün üzerinden hesaplanmış olup cinsiyete, yaşa, fiziksel
aktiviteye ve diğer faktörlere göre değişebilir.
Beslenme, sağlığı korumak ve hayat kalitesini yükseltmek amacıyla bedenin gereksinimi olan besin
ögelerini yeteri kadar ve uygun zamanlarda almak için bilinçli yapılması gereken bir eylemdir. Günü-
müzde insanlar aldıkları gıdaların, sağlıklarını doğrudan etkileyeceğini düşündüğü için tüketeceği her
gıdanın besin etiket bilgisini öğrenme ihtiyacı duymaktadır. Ürünün besin değeri, kalorisi, porsiyonu,
içeriği vb. hakkında tüketiciye bilgi aktarımı sağlayan besin etiketi, işlenmiş gıdalardaki yüzde bileşi-
mi fikrini kullanır. Ürünün içindeki kalori, protein, karbonhidrat, yağ, tuz, lif, şeker miktarı ve porsiyon
bilgisi bu kısımda yer alır. Genellikle alınan gıdanın kalorisi 100 grama göre yazıldığından tüketim
miktarı kadar hesap yapılır. Yukarıdaki besin etiketine sahip gıdadan 250 g tüketildiğinde besindeki
şeker değerinin kütlece yüzde derişimi için 100 gram üründeki şeker miktarı okunur. Okunan miktar
ise 250 g ürün miktarına göre oranlanır.
1. Kütlece yüzde derişim kavramını okuduğunuz metinden faydalanarak tanımlayınız.
2. Yukarıda gıda kimliği verilen üründen 580 g tüketen bir kişi, günlük şeker ihtiyacının yüzde kaçını
karşılamış olur?
89
Hazırlayan: Aylin IŞIK