Page 20 - Kimya 9 | 4. Ünite
P. 20

Maddenin  Hâlleri

                                               Havadaki  nem  arttıkça  buharlaşma  hızı  azalır.  Havadaki  nem
                                            düştükçe  buharlaşma  hızı  artar.  Kuru  havada  çamaşırın  kuruması
                                            nemli havaya göre daha hızlıdır.
                                               Rüzgâr da sıvı buharının sıvı yüzeyinden uzaklaşmasını sağladığı
                                            için buharlaşmayı hızlandırır.
                                               Hava sıcaklığının düşük olduğu saatlerde yapraklarda çiğ damla-
                                            ları (su damlacıkları) oluşur (Görsel 4.3.7). Çiğ, havadaki su buha-
                                            rının tekrar sıvı hâle geçmesi ile oluşur. Bir gaz ya da buharın sıvıya
                                            dönüşmesine yoğuşma denir. Yoğuşma olayı ekzotermiktir. Yağmur
            Görsel 4.3.7: Çiğ, hava sıcaklığının
                        düşük olduğu zaman-  yağarken havanın ısınmasının nedeni de budur.
                        larda su buharının
                                               DENGE BUHAR BASINCI
                        yoğuşması ile oluşur.
                                               Erlenmayer  yarısına  kadar  su  doldurarak  üzeri  kapatıldığında
                                           (Görsel 4.3.8) zamanla su seviyesinin azaldığı görülür.



















                                                 a)                     b)                     c)
                                           Görsel 4.3.8: Kapalı bir kapta zamanla denge buhar basıncının oluşması

                                               Bunun nedeni ortam sıcaklığının etkisi ile bir miktar suyun bu-
                                           harlaşması ve zamanla buharlaşan molekül sayısının artmasıdır. Olu-
                                           şan buharların bulunduğu ortama uyguladığı basınca buhar basıncı
                                           denir. Aynı ortamda (sıcaklık, basınç vb. sabit) erlenmayer gözlenme-
                                           ye devam edilirse bir süre sonra su seviyesinin sabit kaldığı görülür.
                                           Su seviyesinin sabit kalması buharlaşma olayının durduğunu göster-
                                           mez. Ortam kapalı olduğu için su buharları tekrar yoğuşarak suya dö-
                                           nüşür. Bir süre sonra buharlaşan molekül sayısı yoğuşan molekül sa-
                                           yısına eşit olur.

             ?    BİLİYOR MUSUNUZ?                                buharlaşma
                                                         H 2 O(s)                                H 2 O(g)
                Özdeş ısıtıcılar kullanıldığın-                    yoğuşma
             da  yemeklerin  Everest  dağında
             pişmesi  deniz  seviyesinde  piş-  Buharlaşma hızının yoğuşma hızına eşit olduğu durumda sıvı, bu-
             mesine  göre  daha  uzun  sürer.   harıyla dengededir. Sıvısıyla dengede olan buharın oluşturduğu ba-
             Çünkü    Everest’teki  dış  basınç   sınca denge buhar basıncı denir.
             deniz seviyesine göre daha dü-   Denge buhar basıncı sıvının cinsine, saflık derecesine ve sıcaklı-
             şüktür.  Dış  basınç  düştükçe   ğa bağlıdır. Sıcaklık değişmediği sürece buhar basıncı değişmez. Her-
             kaynama  noktası  düşer.  Düşük   hangi bir sıvının sıcaklığı arttırılırsa buhar hâline geçen molekül sa-
             sıcaklıkta  yemekler  daha  uzun   yısı artacağı için sıcaklığa bağlı olarak denge buhar basıncı da artar.
             sürede pişer.                    Sıvının denge buhar basıncı; sıvının içinde bulunduğu kabın hac-
                                           mine, şekline ve sıvı miktarına bağlı değildir.


                162
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25