Page 16 - Kimya 9 | 4. Ünite
P. 16
Maddenin Hâlleri
Neler Kazanılacak? Sıvılarda viskozite kavramı açıklanacaktır.
4.3.1. SIVILARDA VİSKOZİTE
Sıvıların en önemli özelliklerinden biri de akışkan olmalarıdır.
Sıvılar akışkan olmasaydı ne olurdu? Kan vücudumuzda dolaşabilir
miydi?
Kanın akıcılığının azalması veya damarlarda pıhtılaşması, kan
akımını engelleyerek organların zarar görmesine hatta ölüme neden
olabilir. Tam tersi kanın akıcılığının çok fazla olması kesiklerde, da-
mar çatlaklarında kanın durmasını engelleyerek kan kaybına neden
olur. O hâlde sıvıların sahip olması gereken belirli bir akışkanlık de-
Su Gliserin
ğeri olmalıdır.
Görsel 4.3.1: Su ve gliserinin viskoz- Sıvıların akmaya karşı gösterdiği dirence viskozite, tersine ise
luğu akıcılık adı verilir. Bir sıvının viskozitesi büyükse bu sıvının akışkan-
lığı azdır.
Sıvıların birçok özelliğini molekülleri arasındaki çekim kuvvetle-
ri belirler.
Görsel 4.3.1’de eşit ağırlıktaki cisimler su ve gliserine aynı anda
atıldığında suya atılan cismin daha hızlı dibe battığı, gliserindeki cis-
min ise daha yavaş battığı görülür. Bunun nedeni gliserinin viskozite-
sinin suyun viskozitesinden yüksek olmasıdır.
Birçok alanda kullanılan sıvıların viskozite değerleri belirli bir
aralıkta olmalıdır. Örneğin boyaların amacına uygun olarak kullanı-
labilmesi için kolay sürülebilir ve fazla akışkan olmaması gerekir.
NELER KAZANILDI?
Görsel 4.3.2’de verilen bal, gliserin, etil alkol sıvıları; aynı şartlarda, aynı anda ve aynı eğimle
bir beherglasdan başka bir beherglasa akıtılmaya başlanmıştır. Kaplarda toplanan sıvıların
miktarlarını göz önünde bulundurarak bu sıvıların viskozitelerini karşılaştırınız.
Görsel 4.3.2: Farklı sıvıların viskozitelerinin karşılaştırılması
158