Page 17 - Kimya 9 | 4. Ünite
P. 17

Maddenin  Hâlleri

                   Neler Kazanılacak?       Sıvılarda viskoziteyi etkileyen faktörler açıklanacaktır.
                   a)  Viskozitenin moleküller arası etkileşim ile ilişkilendirilmesi,
                   b)  Farklı sıvıların viskozitelerinin sıcaklıkla ilişkisi öğrenilecektir.
                   c)  Farklı sıcaklıklarda su, gliserin ve zeytinyağının viskozite deneyleri yapılarak elde edilen sonuçlar
                      karşılaştırılacaktır.



                     4.3.2. VİSKOZİTEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER                       CH 2   OH
                        o                         -3
                                                      .
                     20  C’ta suyun viskozitesi 1,0x10 Pa s gliserinin viskozitesi 1,42
                    .
                  Pa s dir. Sıvıların viskoziteleri neden birbirinden farklıdır? Viskozite-  CH  OH
                  yi etkileyen faktörler nelerdir? Ortam şartlarını değiştirerek gliserinin
                  viskozitesini suyun viskozitesine eşit hâle getirebilir miyiz?
                                                                                  CH 2   OH         H     OH
                     MOLEKÜLLER ARASI ETKİLEŞİM                                   Gliserin             Su
                     Gliserinin viskozitesinin suyun viskozitesinden büyük olmasının
                                                                                Görsel 4.3.3: Gliserin ve suyun
                  nedeni moleküller arasındaki etkileşimlerinin farklı olmasıdır.          molekül yapısı
                     Moleküller  arası  kuvvetleri  büyük  olan  sıvılar,  moleküller  arası
                  kuvvetleri zayıf olan sıvılara göre daha yüksek viskoziteye sahiptir.
                     Görsel 4.3.3’te gliserin ve suyun molekül yapısı incelendiğinde
                  gliserinin  viskozitesinin  yüksek  olduğunu  tahmin  edilebilir.  Bunun
                  nedeni, gliserindeki hidrojen bağı sayısının sudaki hidrojen bağı sa-
                  yısından fazla olmasıdır. Moleküller arasındaki etkileşimler arttıkça
                  moleküllerin birbirinin yanından kayması güçleşir. Böylece vizkozi-
                  te artar.
                     Moleküller arası etkileşimler yanında molekülün kütlesi de vis-
                  koziteyi etkiler. Örneğin gliserinin molekül kütlesi 92 g/mol, suyun
                  molekül kütlesi 18 g/mol olduğu için gliserinin viskozitesi daha bü-
                  yüktür.
                                                                                 Viskozite
                     SICAKLIK ETKİSİ
                     Reçel, bal, fındık ezmesi gibi yiyecekler buz dolabından çıkartıl-
                  dığı zaman ekmeğe kolay sürülemez. Bu yiyecekler oda koşullarında
                  bırakıldığı zaman daha kolay sürülebilir. Bu durumun nedeni yiyecek-
                  lerin vizkozitesinin azalmasıdır.
                     Sıcaklık arttıkça moleküller arasındaki çekim kuvvetleri azalaca-
                  ğı için sıvının viskozitesi azalır, akıcılığı artar (Grafik 4.3.1). Sıcaklık
                                                                                                         Sıcaklık
                  azaldıkça moleküller arasındaki çekim kuvvetleri artacağı için sıvının
                                                                               Grafik 4.3.1: Sıvıların viskozitesi sıcaklık
                  viskozitesi artar.
                                                                                          arttıkça azalır.
                     Yollara asfalt dökülürken ziftin yayılması, sanayide şişeleme iş-
                  lemlerinin kolaylaştırılması, boyaların yüzeye kolay sürülmesi, mo-
                  torda ısınan yağın daha akıcı olması işlemlerinde viskozitenin sıcak-
                  lık etkisiyle değişmesinden yararlanılır.




                   Endüstride viskoziteyi uygun aralıkta tutabilmek için kullanılan kimyasal maddelerin neler olduğunu
                   araştırarak bunların çevre ve insan sağlığı açısından fayda ve zararlarını arkadaşlarınızla paylaşınız.



                        GELECEĞİN NOBEL ÖDÜLÜ ADAYLARINA

                   Viskoziteyi etkileyen doğal ve yapay kimyasalları araştırarak viskoziteyi değiştirmek için farklı madde-
                   lerle deneyler yaparak TÜBİTAK projesi hazırlayınız.


                                                                                                        159
   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22