Page 89 - Coğrafya Farklılaştırılmış Öğretim Etkinlikleri
P. 89
Coğrafya
10.SINIF - FARKLILAŞTIRILMIŞ ÖĞRETIM ETKINLIKLERI
Başlangıç (Buradan bir tanesini mutlaka seçmelisiniz.)
Aşağıdaki ülkelerden birini seçerek ülkenin temel coğrafi özellikleri (iklim, bitki ör-
tüsü, yer şekilleri vb.) hakkında incelemeler yapınız. Elde ettiğiniz sonuçları madde-
ler halinde yazınız.
Türkiye Cumhuriyeti, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenis-
tan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti.
Ana yemek (Bu görevlerden en az yarısını yapmalısınız.)
Seçmiş olduğunuz ülkeyle ilgili olarak;
• Maddi ve manevi kültürel değerleri belirleyiniz.
• Kültürel miras özelliği taşıyan unsurları belirleyiniz.
• Müze, tarihi eser, arkeolojik alan ve yerel mimari unsurlarını belirleyiniz.
• Yerel halk deyişleri, fıkralar, ağız ve şiveler, ağıtlar, türküler, hikayeler vb. sözlü
kültürel unsurlar nelerdir belirleyiniz.
• Yöresel özelliğe sahip adetler, gelenekler, düğünler ve çeşitli törenlerle ilgili bil-
giler toplayınız.
• Yöresel kıyafet, dokuma ve el sanatlarıyla ilgili unsurları tespit ediniz, görsel
olarak paylaşınız.
• Yöresel yiyecek ve içecek türleriyle ilgili araştırma sonuçlarınızı özetleyiniz.
Tatlı (İsterseniz yapabilirsiniz.)
• Geleneksel Türk müziğine ait eserlerden örnekler dinleyerek bu eserlerdeki kül-
tür unsurlarını analiz ediniz.
• Geçmişten günümüze Türk dünyası kültür başkenti olarak seçilen şehirlerin
hangileri olduğunu ülkeleriyle belirleyiniz.
• Bu şehirlerin kültür başkenti seçilmesinde etkili olan nedenleri belirtiniz.
Etkinliğin tamamlanmasının ardından sınıf eski haline getirilir. Öğretmen menüde
yer alan yemeklerin tamamı hakkında özetlemeler yapar (SF3). Bu süreçte öğren-
cilerden yaptıkları çalışmalardan örnekler paylaşmalarını ister ve bu örneklerden
uygun olanları tahtaya yazar. Daha sonra öğretmen öğrencilere bir dergi oluştura-
caklarını söyler. Derginin içeriği ve hazırlama aşamaları hakkında bilgi verir (İF4).
Çalışma sürecinde ortaya çıkan ürünlerin derginin bir parçası olacağını söyler. Öğ-
rencilere esnek gruplar halinde çalışabilecekleri iletilir. Köşeler bir araya getirilerek
öğrencilerin hep birlikte çalışmalarına imkân tanıyacak bir dergi hazırlama merke-
zi oluşturulur (FÖOD2).
Bu çalışma sürecinde öğrenciler yaptıkları çalışmalardan örnekler sunar (ÜF1).
Öğretmen, dergi hazırlama köşesine öğrencilerin oluşturduğu ürünlerle birlikte
dergi hazırlamak için kullanacakları materyalleri getirerek öğrencilerden dergiyi
Değerlendirme hazırlamalarını ister. Öğrenciler dergi oluşturma sürecini tamamlar (ÜF2). Dergi-
nin sınıf kitaplığında yer alması ve öğrenciler tarafından incelenmesi sağlanır. Et-
kinlik sonunda yapılan çalışmayı değerlendirmek için kontrol listesi kullanılacaktır
(Örnek Kontrol listesi örneği ekte verilmiştir.).
89