Page 21 - ÇALGI EĞİTİMİ ÇELLO | 9
P. 21

1. ÜNİTE


               1.2.3. Çello Yayının Yapısı

               Enstrüman yayı,  crayı kolayla tırmak  ç n 17. yüzyıldan  t baren form ve  ek l bakımından b rçok değ   m geç r-
            m  t r. Bu değ   mler n ardından 19. yüzyılın ba larında yaya çağda  b ç m n  veren k   , yay yapımcısı Franço s Xav er
            Tourte (Fransua Zav ye Turte) olmu tur. Tourte o zamana kadar dı  bükey olan yayı  ç bükey hâle get rm  t r. Bu değ -
              kl k, yay kıllarının daha fazla ger lmes n  ve dolayısıyla kullanıcının yayı daha dengel  ve kontrollü kullanab lmes n
            sağlamı tır.
               İnce b r ağaç çubuğa ger l  at kuyruğu kıllarından olu an çello yayı, yakla ık 71-72 cm uzunluğundadır. Yapısında
            b rçok ek malzeme barındıran yay; topuk v dası, topuk, çubuk, yüzük, der , sarma (tutak), kıl ve yay ucundan olu mak-
            tadır (Görsel 1.13). Yay çubuğu, fernanbuk ya da kızıl ağaç den len sert ve güçlü b r ağaçtan yapılmaktadır. Günümüz-
            de karbonf ber ve f berglas malzemelerden de yay çubuğu üret lmekted r.


               1.2.4. Çello Yayının Bölümleri

               Topuk ve yüzük; kılların d pte takılı olduğu, sağ el parmaklarıyla yayın kavrandığı bölümdür ve bu bölüme ökçe
            de den r. Çubuğun ucundak  daha haf f ve  nce bölüm, kılların uç kısımda takılı olduğu yay ucudur. Topuk vidası  le
            yay kılının gerg nl ğ  ayarlanır. Yayın ökçes nde bulunan ve sarma olarak adlandırılan metal  p, olu turduğu ağırlıkla
            çubuğun denges n  sağlar. Önünde bulunan deri  se sarmanın dağılmasını önled ğ  g b    aret parmağının çubuğu
            a ındırmasına ve çubuğun parmağa zarar vermes ne engel olur.



















             Görsel 1.13: Çello yayının bölümleri

                        SIRA SENDE

                 Yukarıdak  b lg  ve görsellerden yola çıkarak sınıf ortamında arkada larınız  le b rl kte yayın bölümler n   nceley n z ve
               kend  yayınız üzer nde göster n z.


            1.3. Çello ve Yayın Bakımı ve Korunması

               1.3.1. Çello ve Yayın Bakımı

               Çello ve yayı ver ml  b r  ek lde uzun sürel  kullanab lmek  ç n bakım
            ve koruma çok öneml d r. Sıcak, soğuk, toz, nem ve kuru hava g b  dı  et-
            kenlere maruz kalan çalgının bakımı her çalı madan sonra mutlaka gün-
            lük olarak yapılmalıdır. Çello, yapımı esnasında tutkalla yapı tırılan parça-
            larının ayrılmaması ve n tel kl  ses verme özell ğ n  kaybetmemes   ç n çok
            neml  veya çok kuru ortamlarda bulundurulmamalıdır. Yaya sürülen reç -
            nen n çalgının göğüs tahtası üzer nde olu turduğu tozlar ve parmakların
            terlemes  sonucu tu ede olu an k rler, her çalı ma sonrasında yumu ak
            b r bezle tem zlenmel d r (Görsel 1.14). C laya zarar vereceğ   ç n kolonya
            veya alkol  çer kl  tem zl k ürünler  kes nl kle kullanılmamalı, mümkünse
            ağaç çalgılara özgü tem zl k maddeler  terc h ed lmel d r.      Görsel 1.14: Çellonun yumuşak bez ile temizliği



         20    ÇELLONUN TARİHÇESİ, YAPISI VE BAKIMI
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26