Page 28 - Konu Özetleri AYT Coğrafya
P. 28

COĞRAFYA



    KONU                                TÜRKİYE’DE TARIM ÜRÜNLERİ
    ÖZETİ
                    AYT      AYT     AYT     AYT     AYT     AYT     AYT     AYT     AYT     AYT     AYT             AYT

                                         TÜRKİYE’DE TARIM ÜRÜNLERİ

        TÜRKİYE’DE YETİŞTİRİLEN BAŞLICA TARIM ÜRÜNLERİ
                                                                  ARAZİ KULLANIMI      1950    2023
        Toprak örtüsü; tarımsal faaliyetlerin yapıldığı en önemli kaynaktır.
        Toprağın değişik sosyoekonomik faaliyetler için değerlendirilme-  Tarla arazisi   18,5  25,0
        sine topraktan yararlanma denir. Bu değerlendirme şekillerine   Bağ-bahçe arazisi  1,8  4,0
        göre  toprak;  tarla  arazileri,  bağ  bahçe  arazileri,  çayır  ve  mera   Çayır ve mera arazisi  48,1  18,2
        arazileri, orman arazileri ve ürün getirmeyen araziler olmak üzere   Orman arazisi  13,2  29,8
        beş gruba ayrılabilir.
                                                                       Diğer           18,4    23,0
                                                             Türkiye'de Araziden Yararlanma Şekilleri ve Oranları
                                                                              (%, TÜİK)

                                                    Baklagiller
         Baklagiller grubunda yer alan nohut (Kırşehir ve Ankara), fasulye (Konya ve Niğde) ve mercimek (Diyarbakır, Yozgat)
         Türkiye’de yaygın olarak yetiştirilen tarım ürünleridir. Fasulye, yükseltisi 1200 metreyi aşmayan ve yazın sulanabilen
         ovalarda yetişebilen; nohut ve mercimek ise kuraklığa dayanıklı ve bakımı daha kolay olan tarım ürünleridir.
                                                     Buğday

         İlkbahar ve sonbahar mevsimlerinin yağışlı, yaz mevsiminin ise kurak
         geçtiği bölgelerde yetişir. Yaz mevsiminde yağış alan Doğu Karade-
         niz kıyıları hariç ülkenin her yerinde buğday üretilebilmektedir. Buğ-
         day üretimi özellikle iklim koşullarına bağlı olarak yıllara göre farklılık
         gösterir. Ekmek, bulgur, makarna, bisküvi, hayvan yemi gibi ürünler
         buğdaydan elde edilmektedir. En çok yetiştirildiği yerler: Konya, An-
         kara, Diyarbakır

                                                      Arpa

         Buğdaydan sonra en çok yetiştirilen tahıl ürünüdür. Yetişme şartları buğdaya benzemekle birlikte buğdaydan daha erken
         olgunlaşan arpa soğuk ve sıcağa karşı daha dayanıklıdır. En fazla yem ve bira sanayisinde kullanılmaktadır. En çok
         yetiştirildiği yerler: Konya, Ankara, Şanlıurfa
                                                      Mısır

         Yazı yağışlı, nemli ve ılıman iklim bölgelerinin bitkisi olan mısırın sulu
         tarım yöntemiyle de yetiştirilebilmesinden dolayı ülkemizde ekim alanı
         genişlemiştir. Beslenmenin yanı sıra hayvan yemi ve endüstride ham
         madde olarak kullanılmaktadır. Türkiye’de önceleri Karadeniz, Marma-
         ra, Ege ve Akdeniz kıyılarında önemli ölçüde birinci ürün olarak ekimi
         yapılan mısır; son yıllarda özellikle Çukurova, Amik Ovası, Güneydoğu
         ve Kıyı Ege’de ikinci ürün olarak yetiştirilmektedir.


                                                  Çeltik (Pirinç)

         Yüksek sıcaklık ve bol su isteği olan bir bitkidir. Su içinde çimlenir ve
         ekiminden hasat dönemine kadar su içinde yetişir. Bu nedenle Türki-
         ye’de çeltik tarımı, akarsu boyları ile vadi tabanlarında yoğunlaşmıştır.
         Üretim yapılan alanlarda ortaya çıkan sivrisinekler, sıtma hastalığına
         yol açabildiğinden genellikle yerleşmelerden uzak yerlerde tarımı ya-
         pılmaktadır. En çok yetiştirildiği yerler: Edirne, Samsun, Balıkesir




  28      MEBİ KONU ÖZETLERİ                                                             COĞRAFYA - AYT
   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33