Page 29 - Konu Özetleri AYT Coğrafya
P. 29
TÜRKİYE’DE TARIM ÜRÜNLERİ
Tütün
Türkiye’de uzun yıllar boyunca geniş bir alanda tarımı yapılmaktayken, kalitesiz tütün üretimini engellemek amacıyla
ekim alanları devlet tarafından sınırlandırılmıştır. En çok yetiştirildiği yerler: Denizli, Manisa, Adıyaman, Samsun
Şeker Pancarı
Sulama imkânına bağlı olarak Türkiye'nin her yerinde yetiştirilebilmek-
tedir. Söküm işleminin ardından hemen işlenmesi gereken şeker pan-
carı, şeker fabrikalarının tarım alanlarına yakın yerlerde kurulmasını
zorunlu kılmaktadır. Şeker elde edilen bu ürünün küspesi hayvancılık
için oldukça önemlidir. Kıyı bölgelerde ekonomik getirisi daha yüksek
olan ürünler tercih edildiği için şeker pancarı tarımı daha çok iç kesim-
lerde yapılmaktadır. En çok yetiştirildiği yerler: Konya, Yozgat, Aksa-
ray, Eskişehir
Pamuk
Büyüme döneminde suya, olgunlaşma döneminde kuraklığa ve yük-
sek sıcaklığa ihtiyaç duyar. İşlenmesi yönüyle çırçır sanayisinin, lifi ile
tekstil sanayisinin, çekirdeği ile yağ ve yem sanayisinin, linteri ile de
kağıt sanayisinin ham maddesi olması açısından önemli bir üründür.
Güneydoğu Anadolu Projesi sayesinde Şanlıurfa, üretiminin en fazla
yapıldığı yerlerdendir.
Zeytin
Zeytin, Akdeniz ikliminde yetişebilen en önemli tarım ürünlerinden biri-
dir. Ana yurdu Doğu Akdeniz kıyıları olan bu ürün hem sofralık hem de
yağlık olarak üretilmektedir. En çok yetiştirildiği yerler: Manisa, Aydın,
Bursa, Balıkesir
Ayçiçeği
Yetişme döneminde su, hasat döneminde ise kuraklık isteyen bir bit-
kidir. Ayçiçeği taneleri yüksek oranda yağ içerir. Türkiye'de yağlı to-
humlu bitkiler içerisinde ekim alanı ve üretimi bakımından birinci sırayı
almakta ve bitkisel yağ tüketiminin yaklaşık %50`sini karşılamaktadır.
En çok yetiştirildiği yerler: Tekirdağ, Konya, Edirne, Kırklareli
Fındık
Türkiye'nin dünyada söz sahibi olduğu ürünlerin başında gelmektedir.
Yetişme şartları, Karadeniz ikliminin özelliklerine uyum sağlamıştır. Bu
ürün; yemiş olarak tüketilmesinin yanında pastacılık, helvacılık, tatlıcılık
özellikle de çikolata endüstrisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Kara-
deniz’e kıyısı olan birçok ilde yetiştirilmektedir. En çok yetiştirildiği yer-
ler: Ordu, Giresun, Sakarya
COĞRAFYA - AYT MEBİ KONU ÖZETLERİ 29