Page 29 - Konu Özetleri AYT Coğrafya
P. 29

TÜRKİYE’DE TARIM ÜRÜNLERİ



                                                      Tütün

         Türkiye’de uzun yıllar boyunca geniş bir alanda tarımı yapılmaktayken, kalitesiz tütün üretimini engellemek amacıyla
         ekim alanları devlet tarafından sınırlandırılmıştır. En çok yetiştirildiği yerler: Denizli, Manisa, Adıyaman, Samsun



                                                  Şeker Pancarı

         Sulama imkânına bağlı olarak Türkiye'nin her yerinde yetiştirilebilmek-
         tedir. Söküm işleminin ardından hemen işlenmesi gereken şeker pan-
         carı, şeker fabrikalarının tarım alanlarına yakın yerlerde kurulmasını
         zorunlu kılmaktadır. Şeker elde edilen bu ürünün küspesi hayvancılık
         için oldukça önemlidir. Kıyı bölgelerde ekonomik getirisi daha yüksek
         olan ürünler tercih edildiği için şeker pancarı tarımı daha çok iç kesim-
         lerde yapılmaktadır. En çok yetiştirildiği yerler:  Konya, Yozgat, Aksa-
         ray, Eskişehir

                                                     Pamuk

         Büyüme döneminde suya, olgunlaşma döneminde kuraklığa ve yük-
         sek sıcaklığa ihtiyaç duyar. İşlenmesi yönüyle çırçır sanayisinin, lifi ile
         tekstil sanayisinin, çekirdeği ile yağ ve yem sanayisinin, linteri ile de
         kağıt sanayisinin ham maddesi olması açısından önemli bir üründür.
         Güneydoğu Anadolu Projesi sayesinde Şanlıurfa, üretiminin en fazla
         yapıldığı yerlerdendir.



                                                      Zeytin

         Zeytin, Akdeniz ikliminde yetişebilen en önemli tarım ürünlerinden biri-
         dir. Ana yurdu Doğu Akdeniz kıyıları olan bu ürün hem sofralık hem de
         yağlık olarak üretilmektedir. En çok yetiştirildiği yerler: Manisa, Aydın,
         Bursa, Balıkesir






                                                     Ayçiçeği

         Yetişme döneminde su, hasat döneminde ise kuraklık isteyen bir bit-
         kidir. Ayçiçeği taneleri yüksek oranda yağ içerir. Türkiye'de yağlı to-
         humlu bitkiler içerisinde ekim alanı ve üretimi bakımından birinci sırayı
         almakta ve bitkisel yağ tüketiminin yaklaşık %50`sini karşılamaktadır.
         En çok yetiştirildiği yerler: Tekirdağ, Konya, Edirne, Kırklareli




                                                      Fındık

         Türkiye'nin dünyada söz sahibi olduğu ürünlerin başında gelmektedir.
         Yetişme şartları, Karadeniz ikliminin özelliklerine uyum sağlamıştır. Bu
         ürün; yemiş olarak tüketilmesinin yanında pastacılık, helvacılık, tatlıcılık
         özellikle de çikolata endüstrisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Kara-
         deniz’e kıyısı olan birçok ilde yetiştirilmektedir. En çok yetiştirildiği yer-
         ler: Ordu, Giresun, Sakarya



        COĞRAFYA - AYT                                                             MEBİ KONU ÖZETLERİ       29
   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34