Page 30 - Konu Özetleri AYT Coğrafya
P. 30

TÜRKİYE’DE TARIM ÜRÜNLERİ



                                                       Çay

         Bol yağış, kalın ve kireçsiz toprak, sert rüzgârlardan korunan yerler, yarı gölgeli, yarı ışıklı ortam gibi özel koşullar gerek-
         tiren çay; ülkemizde sadece Doğu Karadeniz’de yetişmektedir. En çok yetiştirildiği yerler: Rize, Artvin, Trabzon
                                                    Yer Fıstığı

         Sıcak iklim bitkisi olan yer fıstığının su ihtiyacı fazla olduğundan sulamayla yetiştirilir. Çerezlik tüketimin yanında yağı
         çeşitli ürünlerde kullanılır. En çok yetiştirildiği yerler: Adana, Osmaniye,
                                                      Üzüm
         Çeşitli kullanım alanlarının olması, iklim ve toprak özellikleri yönünden çok seçici olmayışı, çoğalma yöntemlerinin kolay
         olması gibi nedenlerle Türkiye’de en yaygın yetiştirilen ürünlerden biridir.Kuru yemiş ve sofralık olarak tüketilen üzüm;
         sirke, pekmez, içki yapımında da kullanılmaktadır. En çok yetiştirilen yerler: Manisa, Denizli, Mersin
                                                  Soya Fasulyesi

         Bol suya ihtiyaç duyan soya fasulyesi, Karadeniz kıyıları dışındaki yerlerde sulamayla üretilmektedir. Yağ, hayvan yemi
         ve biyodizel yakıt üretimi başlıca kullanım alanlarıdır. En çok yetiştirilen yerler: Adana, Mersin, Samsun

                                                   Antep Fıstığı
          Yüksek besin değerlerine sahip olan Antep fıstığı yazların sıcak ve kurak, kışların ise çok soğuk olmadığı yerlerde ye-
          tişmektedir. Kuru yemiş olarak tüketiminin yanında tatlıcılıkta kullanımı yaygındır. En çok yetiştirilen yerler: Gaziantep,
          Şanlıurfa
                                                   Turunçgiller
         Ana vatanı Güneydoğu Asya olan turunçgiller, don olaylarından olumsuz etkilenir. Türkiye’deki başlıca yetiştirilme
         alanları Akdeniz ve Ege kıyılarıdır. En çok yetiştirilen yerler: Adana, Hatay, Mersin, Antalya


               DİKKAT

         Karadeniz kıyılarının mikroklima özelliği görülen alanlarında da turunçgiller yetişebilmektedir.
              Tarım ürünü         Yeterlilik Oranı %        Tarım ürünü             Yeterlilik Oranı %
                Buğday                 95,9                    Çay                        97,9
                 Mısır                 85,8                    Üzüm                      146,3
                 Pirinç                74,3                    Elma                      143,6
                  Arpa                 90,0                   Patates                    103,6
                Ayçiçeği               51,3                Şeker pancarı                 100,0
                 Soya                   5,2
                                                    Not: Sebzelerin birçoğunda yeterlilik oranı ihtiyaçtan biraz faz-
                 Fındık                683,5
                                                    ladır.
                  İncir                501,0
                                                    Fındık, incir, kayısı, turunçgiller ülkemizin önemli ihraç ürün-
                 Kayısı                390,6
                                                    lerindendir.
               Turunçgiller          192,3 (ort.)
                  Muz                  95,2
                                 Bazı tarım ürünlerinin yeterlilik oranları (TÜİK, 2023)
               DİKKAT

          •  Iğdır’da pamuk, Doğu Karadeniz’de turunçgil, Akdeniz kıyılarında muz tarımının yapılması bu alanların mikroklima
            özelliklerinden kaynaklanır.
          •  Farklı bölgelerde yetişen bir tarım ürünü sıcaklığın fazla olduğu yerde daha erken olgunlaşır.
          •  Yaz kuraklığı isteyen bitkiler Doğu Karadeniz kıyılarında yetişmez.
          •  Türkiye’de kenevir, haşhaş, pirinç, tütün gibi tarım ürünleri Tarım ve Orman Bakanlığının verdiği özel izin ile sadece
            belirli yerlerde yetiştirilmektedir.
          •  Sanayide ham madde olarak kullanılan bitkilere endüstri bitkisi denir. Ovalarda ekonomik getirisi fazla olan bu ürünler
            daha çok tercih edilir.
  30      MEBİ KONU ÖZETLERİ                                                             COĞRAFYA - AYT
   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35