Page 32 - Konu Özetleri AYT Coğrafya
P. 32
TÜRKIYE’DE ORMANCILIK VE HAYVANCILIK
Küçükbaş Hayvancılık
Türkiye’de doğal ortam koşulları ve sosyoekonomik nedenlere bağlı olarak
küçükbaş hayvan sayısı çoktur.
Özellikle iç kesimlerde etkili olan yarı kurak iklim koşulları ile bozkır bitki
örtüsünün varlığı, koyun yetiştiriciliğinin yaygın olarak yapılmasına imkân
sağlamaktadır
Kıl keçisi, Türkiye’de koyundan sonra en çok yetiştirilen küçükbaş hayvan
türü olup özellikle Toroslar gibi dağlık ve engebeli alanlarda yaygın olarak
görülmektedir. Kıl keçisinin ormanlarda otlatılması ağaçların gelişimine za-
rar vermektedir.
Türkiye'de koyun varlığı
Tiftik Keçisi, ekonomik değeri yüksek olan tiftik (Ankara) keçisi başta An-
kara olmak üzere İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da yetiştirilmektedir.
Büyükbaş Hayvancılık
Türkiye’de et ve süt üretiminin büyük bölümü büyükbaş hayvancılıktan
sağlanmaktadır. Türkiye’de büyükbaş hayvanlar arasında en fazla sığır
yetiştiriciliği yapılır. Nüfusun yoğun olduğu Marmara, Ege, Akdeniz ve
İç Anadolu’da sığır yetiştiriciliği ahır hayvancılığı şeklinde yapılmaktadır.
Yazların serin ve yağışlı geçtiği, çayır bitki örtüsünün yaygın olduğu Ku-
zeydoğu Anadolu önemli sığır yetiştirme alanıdır.
Kümes Hayvancılığı
• Eti ve yumurtası için beslenen tavuk, hindi, kaz, ördek gibi kanatlı hay-
vanlar kümes hayvanları olarak adlandırılır. Türkiye'de sığır varlığı
• Türkiye'de üretimi ve tüketimi en fazla olan kanatlı hayvan tavuktur. 1970'li yıllarda aile işletmeciliği şeklinde yapılan
kümes hayvancılığı, bugün modern çiftliklerde ticari amaçla yapılmaktadır.
• Özellikle büyük şehirlerin etrafında, tüketici nüfusun fazla olması nedeniyle modern kümes hayvancılığı tesisleri yay-
gınlaşmıştır. Bolu, Sakarya, Balıkesir ve Manisa tavuk yetiştiriciliğinin en fazla olduğu yerlerdir.
Ipek Böcekçiliği
• Genellikle yardımcı bir tarım kolu olan ipek böcekçiliği, dut ağacının bulunduğu her yerde yapılabilir.
• Diyarbakır, Şanlıurfa, Antalya ve Bursa ipek böcekçiliğinin en fazla yapıldığı yerlerdir.
• Son yıllarda yapay ipek üretiminin artmasına bağlı olarak Türkiye'de ipek böceği yetiştiriciliği azalmıştır.
Arıcılık
Arıcılık, bal ve bal mumu üretmek amacıyla Türkiye'nin çoğu yerinde yapıl-
maktadır. Farklı iklim tiplerinin görüldüğü Türkiye, zengin ve çeşitlilik göste-
ren bitki örtüsüne sahiptir. Kars, Bitlis, Hakkâri, Rize, Ordu, Ankara, Muğla,
Erzurum ve Konya arıcılık faaliyetlerinin ön plana çıktığı illerdir.
Su Ürünleri
Sulardan temin edilen her türlü ekonomik kaynağa su ürünleri denir. Başlı-
ca su ürünleri; balık, midye, ıstakoz ve süngerdir. Türkiye’de balıkçılık daha
çok kıyı balıkçılığı şeklinde yapılmaktadır.
Türkiye'de en fazla Karadeniz, boğazlar ve Marmara Denizi'nden balık av- Türkiye'de bal üretimi
lanmaktadır.
DIKKAT
Türkiye’de açık deniz balıkçılığının yapılmaması ve beslenmede tüketilen su ürünleri oranının düşük olması nedeniyle
balıkçılık yeterince gelişememiştir.
Akarsu, tatlı su gölleri ve baraj göllerinde yapılan balıkçılık faaliyetlerine tatlı su balıkçılığı denir. Türkiye’de Eğirdir,
Beyşehir, Çıldır, İznik ve Uluabat göllerinin sularının tatlı olmasından dolayı kerevit, inci kefali, sazan gibi balıklar avla-
nabilmektedir. Özel olarak düzenlenmiş havuzlarda bilimsel yöntemlerle ve ticari amaçla balık üretme işlemine de kültür
balıkçılığı denir. Ülkemizde kültür balıkçılığı ile daha çok alabalık, sazan, çipura ve levrek üretimi yapılmaktadır.
32 MEBİ KONU ÖZETLERİ COĞRAFYA - AYT