Page 87 - Konu Özetleri TYT Coğrafya
P. 87

DÜNYADA VE TÜRKİYE’DE TOPRAKLAR


        TÜRKİYE’DE TOPRAK KULLANIMI
        Türkiye'de topraklar; tarım, hayvancılık, ormancılık ve sanayi başta olmak üzere birçok alanda kullanılır. Topraktan yüksek
        verim  elde  edebilmek  ve  toprağın  korunmasını  sağlamak  için  toprak  kullanımının  doğru  bir  şekilde  planlanması  çok
        önemlidir.

        Toprakların Tarımda Kullanımı
        Türkiye'de toprakların yaklaşık 1/3'ü tarımsal üretimde kullanılır. Genel olarak ova ve plato düzlükleri ile dağ etekleri tarım
        alanı olarak değerlendirilir. Toprağın özelliğine uygun olmayan ürünlerin yetiştirilmesi verimin düşük olmasına neden olur.
                                                             %
          •  Alüvyal topraklarda değeri yüksek; pamuk, mısır, tütün, yer
            fıstığı vb. sanayi ve yağ bitkileri yetiştirilir.
          •  Step topraklarında buğday, arpa vb. tahıllar ile nohut, merci-
            mek yetiştirilir.
          •  Kırmızı Akdeniz topraklarında zeytin ve turunçgiller gibi ürün-
            ler yetiştirilir.
          •  Regosol topraklarda; patates, soğan vb. yumrulu bitkiler ile
            üzüm yetiştirilir.
          •  Orman topraklarında çay, fındık ve kivi; kolüvyal topraklarda
            meyve ağaçları yaygındır.
                                                                      Türkiye'de arazi kullanımı (2021)
        Toprakların Hayvancılıkta Kullanımı
          •  Türkiye'de arazinin yaklaşık 1/5'i çayır ve mera alanlarından oluşur.
          •  Step toprakları üzerindeki bozkırlar küçükbaş hayvan (koyun, keçi)
            yetiştiriciliğine; Erzurum-Kars Platosu ve Doğu Karadeniz'in yüksek
            yaylalarındaki çernezyom topraklarında yetişen uzun boylu çayırlar,
            büyükbaş hayvan yetiştiriciliğine uygundur.
          •  Akdeniz iklim bölgelerinde terra rossa topraklarında maki bitki örtüsü
            yayılış göstermektedir. Bu alanlarda kıl keçisi yetiştiriciliği yaygındır.

                                                                                Hayvancılık
        Toprakların Ormancılıkta Kullanımı
          •  Türkiye'de arazinin yaklaşık 1/3'ü orman alanlarından oluşur.
          •  Ormanlardan yakacak odun, kereste gibi ana ürünler; reçine, koza-
            lak, çeşitli orman meyveleri gibi yan ürünler elde edilir.
          •  Ormanlarımız; ağaçlar, orman altı bitki örtüsü, ağaçlarda ve toprakta
            yaşayan canlılarıyla birlikte milyonlarca canlıya ev sahipliği yapan
            bir  yaşam  alanıdır.  Oksijen  kaynağı  olması,  sıcaklık  farklılıklarını
            düzenlemesi,havayı nemlendirmesi, su baskınlarını önlemesi ve yer
            altı suyu sağlaması gibi ormanlarımızın çok sayıda yararları bulun-
            maktadır.
        Toprakların Sanayide Kullanımı                                          Tomruk üretimi
          •  Toprak  türlerinin  bir  kısmı,  çeşitli  sanayi  kollarında  ham  madde
            olarak kullanılır. Çimento, tuğla, kiremit, seramik, ve porselen gibi
            sanayi mamullerinin ham maddesi killi topraktır.
          •  İçinde silis minerali bulunan kumlu topraklar cam üretiminde kullanı-
            lır.
          •  Türkiye'de toprak çeşitliliğinin fazla olması, ham maddesi toprak olan
            sanayi kollarının ülkenin her yerinde gelişmesine olanak tanımıştır.
        Toprakları Korumanın Önemi
          •  Sürekli  artan  nüfusun  gıda  başta  olmak  üzere  ihtiyaçları  giderek
            artmaktadır.  Bu  durum,  birim  alandan  daha  fazla  ürün  elde  etme
                                                                                 Cam üretimi
            gerekliliğini ortaya çıkarır.
          •  Toprakların en doğru şekilde kullanılması, mevcut toprakların korun-
            ması ve gelecek nesillere aktarılması, tüm insanlara düşen büyük bir sorumluluktur.
          •  Erozyon, arazinin yanlış kullanımı, toprakların kimyasal, nükleer ve kentsel atıklar veya tarım ilacı kullanımı ile kirlen-
            mesi toprak kaybının başlıca sebepleridir.

        COĞRAFYA - TYT                                                             MEBİ KONU ÖZETLERİ       87
   82   83   84   85   86   87   88   89   90   91   92