Page 29 - Çevre ve İklim Değişikliği Etkinlik Kitabı
P. 29
ÇEVRE VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ
OKURYAZARLIĞI
1. Eleştirel Grup
ETKİNLİK Düşünce
Becerisi
Ders İçi
Etkinliğin EKO ETİKET NEDİR? Etkinliğin 2 Ders Saati
Adı Süresi
Öğrencilerin günlük hayatta tercih ettikleri tüketim maddeleri üzerinde bulunan sem-
Etkinliğin bollerin ne anlama geldiğini öğrenmeleri ve eko etiketlerin önemi hakkında farkındalık
Amacı
ve bilinç oluşturacak çalışmalar yapabilmeleri.
Yönerge: Aşağıdaki etkinlik açıklamasında verilen eko-etiketlerle ilgili bilgileri okuyunuz ve "Eko etiket uygu-
lamasının sizce çevreye olumlu bir katkısı var mı?" sorusu üzerinden bir grup tartışması yapmak için
verilen basamakları takip ediniz.
Etkinliğin Açıklaması: Eko etiketler çeşitli ürün gruplarında yer alan doğa dostu ve ekolojik duyarlılığı yüksek
ürünlere verilmekte olan doğanın ve canlılığın muhafaza edilmesine hizmet eden etiketlerdir. Eko etiket kont-
rol kriterleri; çevre kirliliği, enerji tüketimi ve yönetimi, atık üretimi ve yönetimi, kaynak kullanımı, kaynakların
tükenmesi, doğal kaynak yönetimi, biyoçeşitlilik, ekosistem sağlığı ve insan sağlığı şeklindedir.
"Atmayın! Belirlenmiş bir toplama noktasına teslim edin" işareti, cıva, kadmi-
yum, kurşun gibi belirli tehlikeli maddeler içeren kullanılmış güç kaynaklarının
ayrı olarak toplanması ve atılması gerektiğini belirtir.
Mobius şeridi (Mobius döngüsü) eko etiketi, ambalaj malzemesinin kısmen
veya tamamen geri dönüştürülebilir olduğu anlamına gelir. “Mobius şeridi”
ambalajdaki varlığı henüz bir şey ifade etmiyor. Beyan edilen özelliklere gerçek
uygunluk kontrol edilmez ve aslında üreticinin vicdanına kalır.
"İskandinav Kuğu" eko etiketi, isminden de anlaşılacağı gibi İsveç, Finlandi-
ya, İzlanda ve Norveç’te benimsenmiştir. İşaret, ürünlerin ambalajlarının geri
dönüştürülebilir malzemelerden yapıldığını ve geri dönüştürülebileceğini,
hayvanlara zarar verilmediğini ve üretimin hiçbir aşamasında doğaya zarar
verilmediğini garanti eder.
Eco-label Ecogarantie, kişisel bakım, kozmetik, deterjan ve temizlik ürünleri-
ne yönelik organik ürünler için Belçika standardını temsil eder. Sertifikasyon
kriterleri: dikkatli mineral hammadde seçimi, bitki materyallerinin üretimi
üzerinde kontrol, GDO’ları ve petrokimyasal hammaddeleri kullanmaz, ürünler
oluşturulurken hayvanlar üzerinde deneyler yapılmaz, bağımsız uzmanlar
tarafından sürekli üretim kontrolü.
29